Cetatea Soroca, unul dintre cele mai importante si bine-pastrate monumente aflate pe teritoriul Republicii Moldova, se afla intr-un amplu proces de restaurare.
In cadrul lucrarilor de restaurare, se vor folosi materiale de constructie compatibile cu cele existente, urmarindu-se conservarea constructiei existente, in special a zidurilor construite sub domnia lui Petru Rares.
Solutia de interventie actuala tine seama de gradul de degradare al constructiei si de caracterul de importanta nationala al acesteia. Echipa de restaurare, coordonata de un arhitect, restaurator si arheolog, isi va concentra eforturile in trei componente importante – lucrari de restaurare a monumentului istoric (indepartarea interventiilor facute in timp – in special cele din anii 1970-1980 – care afecteaza caracterul de monument istoric al constructiei), lucrari de reparatie a structurii si lucrari de consolidare propriu-zisa.
Lucrarile structurale se vor realiza prin injectari cu mortar pe baza de var hidraulic, reteseri, inlocuiri caramizi afectate, refacere rosturi cu mortar pe baza de var hidraulic si puzzolan, indepartarea stratului vegetal, dupa o cercetare biologica corespunzatoare a factorilor biologici nefavorabile – muschi, licheni, insecte, bacterii, ciuperci.
Interventia este realizata in cadrul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova si a proiectului „Bijuterii Medievale” – Cetatile Hotin, Soroca, Suceava.
In cadrul lucrarilor de restaurare vor fi utilizate materiale Tassullo.
Cetatea Soroca este situata pe una din terasele inferioare ale Fluviului Nistru, din zona Platoului Moldovei – Campia Moldovei de Nord. A fost construita din lemn si pamant la sfarsitul secolului al XV-lea de voievodul Stefan cel Mare. O jumatate de secol mai tarziu, sub domnia lui Petru Rares, zidurile cetatii au fost reconstruite din piatra, sub forma unui pentagon, cu colturile marcate de turnuri de aparare.