Bucurestiul a inregistrat in primul trimestru din 2014 cel mai ridicat nivel al cererii de spatii de birouri din ultimul an si jumatate, potrivit unui raport publicat de consultantul DTZ Echinox.
Cererea de 48.500 mp inregistrata reprezinta 80% din totalul activitatii de tranzactionare, cu 16% mai mare decat cea din perioada similara din 2013. Peste jumatate din cerere au fost tranzactii de pre-inchiriere, 35% relocari si 14% extinderi.
Activitatea totala de tranzactionare in trimestrul 1 a fost de 60.500 mp, din care aproximativ 12.000 mp au reprezentat prelungiri si renegocieri de contracte, majoritatea (65%) in zona centrala de business a Capitalei.
Madalina Cojocaru, Head of Office Department, DTZ Echinox: „In primul trimestru piata de birouri a inregistrat cea mai mare cerere de spatii din ultimul an si jumatate. Tranzactiile de relocare continua sa fie dominante, reprezentand 85% din totalul cererii, in contextul in care majoritatea tranzactiilor de pre-inchiriere sunt, in fapt, tranzactii de relocare. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut se remarca o crestere considerabila a interesului chiriasilor de a semna contracte de pre-inchiriere si anticipam ca aceasta tendinta se va mentine si in trimestrele urmatoare. In ceea ce priveste zonele de business ale capitalei, zona Centru Nord cu Barbu Vacarescu Floreasca, ramane cea mai activa, atat in privinta cererii, cat si a volumului de spatii noi.”
Partea de Centru Nord (Barbu Vacarescu – Floreasca) ramane cea mai „fierbinte” arie a capitalei, atat in privinta cererii, cat si a ofertei. Cele mai mari tranzactii de pre-inchiriere din ultimii doi ani s-au concluzionat aici (Oracle – 20.000 mp; Raiffeisen – 23.000 mp; Vodafone – 16.000 mp), fapt ce demonstreaza ca zona continua sa fie atractiva pentru marile corporatii. Din totalul livrarilor anuntate pentru 2014 si 2015, peste 100.000 mp sunt in constructie in zona de Centru Nord.
*102.000 mp de spatii de birouri vor fi livrati pana la finele anului
Stocul total de spatii de birouri din Capitala a atins 2,07 milioane mp la sfarsitul acestui trimestru, iar pana la finalul anului se estimeaza finalizarea a inca 102.000 mp, in cladiri precum Green Gate, AFI Business Park II & III, City Offices, Green Court sau Ethos House.
In trimestrul 1 din 2014 stocul modern de spatii de birouri a crescut cu 23.400 mp, prin finalizarea proiectelor Metropolis II (reconversia hotelului Starlight) si Hermes Business Campus faza I, localizate in zona centrala a capitalei, respectiv in zona Pipera. In 2014 se estimeaza livrarea a 125.000 mp de birouri – o crestere de 5% comparativ cu 2013 – 55% din aceasta suprafata fiind pre-inchiriata.
Aproximativ 25% din volumul total de spatii de birouri anuntate a fi livrate in 2014 este generat de reconvertirea unor spatii cu o alta destinatie initiala. Soravia a reconvertit hotelul Starlight in Metropolis II, proiect de birouri livrat in trimestrul 1, cu o suprafata totala inchiriabila de 5.300 mp. Global Worth este in plin proces de reconvertire a CityMall intr-un proiect mixt de retail si office, cu o suprafata inchiriabila a spatiilor de birouri de 21.000 mp.
*Scaderi ale ratei de neocupare
Rata de neocupare a spatiilor de birouri a ramas neschimbata in jurul valorii de 16,7%. In prezent, in Bucuresti sunt vacante 345.000 mp de spatii de birouri de clasa A si B, din care aproximativ 130.000 mp sunt in Pipera. Cele mai putine spatii disponibile sunt in zona Centrala si de Vest, ratele de neocupare din aceste zone fiind de 8, respectiv 5%.
Rata generala de neocupare a spatiilor de birouri va scadea gradual, sustinuta de extinderi, noi chiriasi care intra in piata si de relocari din cladiri clasa C, in spatii de clasa A si B. Doar in acest trimestru, 14 % din totalul cererii a fost generata de companii care s-au relocat din cladiri de clasa C in cladiri de clasa A si B. Scaderea ratei de neocupare va fi sustinuta si de faptul ca, din totalul livrarilor anuntate pentru acest an, mai sunt disponibile doar 45% din spatii.
*Stabilitate pe piata chiriilor
Chiriile prime au ramas stabile in primul trimestru din 2014, situandu-se in jurul valorii de 18 Euro/mp/luna si se vor mentine la acest nivel pana la jumatatea anului. In cel de-al treilea trimestru s-ar putea inregistra o usoara crestere a ratei chiriilor prime, pe fondul unei rate de neocupare scazute in zona centrala de business, de aproximativ 8%, si a lipsei de activitate pe segmentul constructiilor spatiilor de birouri in acest perimetru. Pentru zonele semi-centrale chiriile variaza intre 12-15 euro/mp/luna, atingand valori de 9-11 euro/mp/luna in zonele de business de la periferia capitalei.
Chiriile nete efective continua sa fie cu 10-20% mai reduse, datorita pachetelor de stimulare oferite chiriasilor de catre proprietari, in urma negocierilor. Pachetele de stimulare includ luni de chirie gratuita si, in majoritatea cazurilor, contributia proprietarului la bugetul de amenajare a spatiului.