Oferte locuri de munca top

Cererea de spatii de productie compenseaza scaderea pentru alte tipuri de spatii

Nicolae Ciobanu, Managing Partner – Head of Advisory Fortim Trusted Advisors

Considerăm că anul acesta a început bine pentru segmentul industrial și că sunt premise ca per total să se depășească valoarea investițiilor în spații industriale din anul trecut. Creșterea este datorată interesului din partea investitorilor, mai ales pentru produse tip “sale leaseback”.

 

 

 

În primele trei luni din acest an s-au tranzacționat mai multe spații industriale decât în primele șase luni din anul trecut. Astfel, s-au cumpărat hale și spații industriale cu o valoare totală de 72,3 milioane de euro, în timp ce în semestrul I 2022 valoarea totală a fost de 54,5 milioane de euro.

Nivelul închirierilor de spații industriale s-a situat în primele trei luni ușor sub nivelul perioadei similare din anul trecut, dar peste media primului trimestru din ultimii trei ani. Din aceste spații 46% au fost închiriate în București.

Ca trend, am sesizat că a crescut cererea de spații de producție, compensând scăderea ușoară a cererii din partea companiilor de retail.

Cele mai solicitate spații industriale au fost cele aflate în parcuri industriale moderne, noi sau date în folosință în ultimii ani, cu foarte multe facilități, administrate de companii specializate.

Stocul spațiilor industriale din România a depășit 6,5 milioane de mp, iar în București totalul spațiilor industriale moderne a depășit 3,2 milioane de mp.

Astfel, Bucureștiul, cu zonele lui limitrofe, concentrează și cel mai mare stoc de spații industriale moderne, dar pe de altă parte și atrage cea mai mare cerere de închiriere.

Semnalăm și creșterea unor orașe din valul doi de dezvoltare a pieței industriale, precum Arad, Oradea și Bacău. De exemplu, orașul Arad a crescut foarte mult în ultimii doi ani și se apropie accelerat ca ofertă de spații noi de orașe din primul val de dezvoltare, precum Cluj-Napoca și Ploiești.

Oferta nouă vine, în principal, din partea marilor dezvoltatori, care își păstrează spațiile în portofoliu, construiesc la cerere și administrează ulterior aceste spații.

Chiriile medii au crescut ușor, cu în medie 0,5 euro/mp/lună, în toate orașele din țară. Acum, chiriile medii se situează în jurul a 4 euro/mp/lună, în orașe precum Oradea și Brașov și 4,5 euro/mp/lună, în București, acolo unde și cererea este cea mai mare.

Multe parcuri industriale moderne beneficiază deja de energie electrică din surse regenerabile, respectiv și-au montat panouri fotovoltaice și acesta este un trend. Chiriașii acestor parcuri au două avantaje: costuri scăzute cu întreținerea lunară și companiile lor primesc puncte de sustenabilitate conform încadrărilor ESG.

În afară de panouri solare, parcurile industriale noi mai pun la dispoziție servicii de pază, curățenie, peisagistică și întreținere a spațiilor verzi, stații de încărcare a mașinilor electrice, servicii de reparații și întreținere a spațiilor, echipamentelor și parcărilor. Unele parcuri industriale beneficiază chiar și de community-hub, adică supermarket, cantină, restaurante, cafenele, spații de recreere, facilități de sport, loc de joacă pentru copii.

Aceste facilități sunt incluse în taxa de servicii, care variază între 0,8 și 1 euro/mp/lună.

 

Sus