Piața siderurgică a Uniunii Europene a început anul 2018 pe o bază relativ puternică, susținută de redresarea economică în curs și de condițiie de afaceri îmbunătățite în sectoarele care utilizează oțel.
Cu toate acestea, importurile au continuat să crească de la niveluri deja ridicate în 2017, conform datelor furnizate de Asociația Europeană a Oțelului.
În perioada de prognoză, 2018-2019 cererea de oțel este de așteptat să se stabilizeze, deoarece încetinește ritmul de creștere a utilizării finale a oțelului.
Recenta amplificare a măsurilor comerciale protecționiste sporește incertitudinea și ar putea duce la o situație de piață divergentă față de scenariul inițial.
„Cele mai recente date confirmă impactul sever al tarifelor din SUA, prin devierea importurilor în UE – cu valuri aproape peste toate liniile de produse”, a declarat Axel Eggert, directorul general al EUROFER.
Piața europeană a oțelului
Consumul de oțel din UE a crescut cu 3% pe an în primul trimestru al anului 2018.
Livrările interne pe piața UE au crescut cu 2,1% față de anul precedent, la 37 milioane de tone în primul trimestru.
Importurile din țări terțe au crescut cu 9,8%, până la 10 milioane de tone față de nivelul deja ridicat al importurilor înregistrate în aceeași perioadă a anului 2017. În consecință, importurile au atins cel mai înalt nivel trimestrial începând cu al treilea trimestru al anului 2007.
Aceasta confirmă faptul că efectele măsurilor antidumping impuse de Comisia Europeană în cursul anului 2017 au dispărut rapid datorită furnizorilor din alte țări terțe care au completat diferența lăsată de țările care au aplicat taxe.
Piața UE a înregistrat o creștere sezonieră a stocurilor în lanțul de distribuție și în stadiul utilizatorului final, în primul trimestru al anului.
Gradul de creștere a stocurilor de oțel a fost mai mic decât în aceeași perioadă a anului 2017, ceea ce sugerează o rotație a stocurilor destul de ridicată și niveluri mari de vânzări în lanțul de distribuție.
Perspectivele UE privind cererea de oțel sunt în principiu destul de pozitive.
Așteptările actuale privind climatul economic și de afaceri susțin estimarea unei creșteri continue a consumului aparent de oțel în anii 2018 și 2019.
Cu toate acestea, principiile fundamentale ale comerțului cu oțel au devenit extrem de incerte și mai dificil de prevăzut. Creșterea accentuată a importurilor de produse din oțel specifice din anumite țări terțe confirmă faptul că denaturările comerțului cu oțel rămân o amenințare care ar putea fi exacerbată de deformarea comerțului rezultată din tarifele aplicate de administrația Trump în cadrul secțiunii 232.
Sectoarele UE care utilizează oțel
În primul trimestru al anului 2018, toate sectoarele care utilizează oțeluri din UE – cu excepția fabricării țevilor din oțel – au înregistrat o creștere a activității de producție. La nivel de țară, aproape toate țările raportoare au anunțat niveluri mai ridicate ale activității, unele dintre acestea – Suedia, Austria și Polonia – înregistrând o creștere de două cifre în totalul activității de producție. Principala excepție a fost Germania din cauza impactului negativ al unei contracții în producția țevilor.
Se preconizează o creștere a activității de producție în sectoarele de utilizare a oțelului în UE cu 2,8% în 2018 și cu 1,9% în 2019.
Perspectivele în sectoarele UE de producție a oțelului pentru anii 2018 și 2019 sunt în general favorabile. Condițiile economice ar trebui să rămână în continuare favorabile creșterii; cererea internă va fi factorul cheie al creșterii în această perioadă. Cu toate acestea, creșterea recentă a protecționismului sporește incertitudinea și ar putea afecta factori de creștere importanți, cum sunt încrederea în afaceri și investițiile, ceea ce ar modifica prognozele.
Producția în sectoarele de utilizare a oțelului din UE este estimată să crească cu 3,1% în 2018 și cu 1,9% în 2019, mai menționează reprezentanții Eurofer.
Citiți și:
Subiect foarte dureros .Am activat in domeniul siderurgic peste 20 de ani ,iar distrugerea acesteia din Romania a fost in soc pentru economia tarii. C.S.Calarasi era programat printre altele sa produca sine de cale ferata pentru trenuri de mare viteza , o investitie rentabila. Insa a fost mai rentabil ?? sa fie vandut ca fier vechi !!