Cele mai multe bănci au raportat în trimestrul III al acestui an scăderea într-o anumită măsură a solicitărilor de credite acordate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, potrivit unui recent raport al Băncii Naționale a României.
Așteptările bancherilor pentru ultimul trimestru al anului 2021 sunt de menținere relativ constantă sau de scădere moderată a cererii de credite din partea populației.
Standarde de creditare nemodificate
În ceea ce privește standardele de creditare, pentru ultimul trimestru al anului, instituțiile de credit mizează în unanimitate pe menținerea constantă a acestora, indiferent de tipul creditului.
Bancherii mizează pe menținerea nemodificată a prețurilor locuințelor
O pondere importantă a instituțiilor de credit (58%) a raportat creșterea într-o anumită măsură a prețului mediu pe metru pătrat al unei locuințe în trimestrul III, restul semnalând menținerea relativ constantă a acestuia.
Însă, pentru trimestrul IV, majoritatea instituțiilor de credit (81%) mizează pe menținerea nemodificată a prețurilor proprietăților imobiliare rezidențiale.
Numai 19% dintre bancheri estimează creșterea într-o anumită măsură a prețurilor locuințelor.
Cererea de credite imobiliare
Majoritatea instituțiilor de credit (60%) au semnalat scăderea moderată a cererii de credite imobiliare în trimestrul III, în timp ce 33% consideră că aceasta a fost relativ constantă.
În ultimul trimestru al anului, băncile autohtone, în proporție de 87%, estimează păstrarea nemodificată a cererii de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri la nivelul celei din trimestrul III.
Restul instituțiilor de credit mizează pe scăderea moderată a acesteia.
În același timp, ponderea creditelor imobiliare solicitate de către persoane fizice și respinse de către instituțiile de credit, în totalul creditelor solicitate, s-a diminuat în trimestrul III (-36%).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021