Oferte locuri de munca top

Cele mai valoroase apartamente din ţară sunt în Sectorul 1

AnevarValoarea proprietăţilor imobiliare evaluate în trimestrul al treilea al anului în scopul garantării creditelor a depăşit 4,1 miliarde de euro. Spaţiile comerciale evaluate au avut cea mai mare pondere valorică, respectiv de aproximativ 1,2 miliarde euro, fiind urmate la mică distanţă de proprietăţile rezidenţiale, cu aproape 1,18 miliarde euro, spaţiile industriale, cu 940 milioane de euro şi terenuri, cu 336 milioane euro, potrivit datelor centralizate din Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), gestionată de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) prin Institutul Român de Cercetare în Evaluare (IROVAL).

Din cele aproape 26.000 de rapoarte de evaluare întocmite în intervalul iulie-septembrie în scopul garantării creditelor, cele mai multe, în jur de 19.000, au fost realizate pentru proprietăţi rezidenţiale, aproximativ 2.750 pentru terenuri şi în jur de 2.300 pentru spaţii comerciale.

În profil teritorial, cele mai multe rapoarte de evaluare au fost întocmite în Bucureşti, respectiv peste 2.200, următoarele poziţii în top fiind ocupate de judeţele Cluj, cu peste 1.650 şi Constanţa, cu circa 1.560 de rapoarte.

În Bucureşti, cele mai multe astfel de evaluări au fost realizate în Sectorul 3, peste 1.000, Sectoarele 2 şi 5, fiecare cu aproape 800 de rapoarte.

Conform datelor din BIG, cele mai valoroase apartamente din ţară sunt în Bucureşti, cu o medie de 1.013 euro pe mp, Cluj, cu 997 euro pe mp şi Timişoara, cu 897 euro pe mp. Aceasta reprezintă însă valoarea de piaţă a proprietăţilor, nu preţul de vânzare, care ar poate suferi modificări în urma negocierii.

În Bucureşti, cele mai mari valori le au apartamentele din Sectorul 1, cu o medie de 1.226 euro pe mp, Sectorul 3, cu 1.079 euro pe mp şi Sectorul 2, cu 1.019 euro pe mp.

ANEVAR colectează începând cu luna iulie 2015 datele din rapoartele de evaluare efectuate în scopul garantării împrumuturilor. La rândul lor, băncile nu mai primesc rapoarte de evaluare de la evaluatori fără dovada includerii datelor statistice în Baza Imobiliară de Garanţii a ANEVAR.

De la începutul anului viitor, ANEVAR va publica şi un indice de evoluţie a pieţei imobiliare. Totodată, ANEVAR intenţionează să realizeze o bază de date similară cu BIG şi pentru rapoartele de evaluare realizate în scopul fiscal, pentru impozitare (BIF).

În 2014 cifra de afaceri a evaluatorilor a fost de circa 35 milioane de euro, în creştere cu 10-15% faţă de 2013. Pentru 2015 ANEVAR preconizează o cifră de afaceri cel puţin similară anului precedent.

În prezent, în România sunt înregistraţi circa 4.200 de evaluatori autorizaţi şi 420 de companii de evaluare.

Sus