Oferte locuri de munca top

Cele mai bune randamente din proprietati comerciale

Mihaela Pană, Partner Private Investment Cushman & Wakefield Echinox

Piața imobiliară locală oferă o multitudine de oportunități având în vedere ritmul de dezvoltare din ultimii ani, dar și randamentele pe care investițiile imobiliare le oferă comparativ cu alte țări din regiune.

 

Login Required

 

 

Putem vorbi despre oportunitățile oferite de sectorul rezidențial premium și de lux, unde cu un buget de 500 mii de euro – 2 milioane de euro pot fi achiziționate astfel de proprietăți, inclusiv clădiri istorice, care pot fi renovate și apoi reintroduse în circuitul comercial, consideră Mihaela Pană, Partner Private Investment Cushman & Wakefield Echinox.

O altă categorie de proprietăți atractive pentru investitori cu bugete de până la 5 milioane de euro, o reprezintă spațiile comerciale de la parterul clădirilor rezidențiale, închiriate fie de diverși operatori de servicii, fie de rețelele de supermarketuri.

Pentru bugetele de peste 5 milioane de euro, aria de active pentru investiții este și mai diversificată și poate include toate tipurile de active generatoare de venituri, de la hoteluri, la spații comerciale, de birouri sau parcuri industriale și de logistică, atât în București, cât și în alte orașe din țară.

Clădirile de birouri – cel mai ușor de găsit pe piața imobiliară

Dacă vreți să investiți în proprietăți comerciale generatoare de venituri, cel mai ușor de găsit pe piață sunt clădirile de birouri pentru că majoritatea dezvoltatorilor au ca strategie vânzarea proiectelor după ce le construiesc și le închiriază.

Pe de altă parte, pe segmentul de retail și cel industrial și de logistică, produsele disponibile la vânzare sunt limitate, cei mai mulți proprietari/dezvoltatori fiind focusati pe creșterea portofoliului și mai puțin pe vânzarea de active.

Dacă analizăm proprietățile generatoare de venituri în funcție de destinația acestora, cele mai atrăgătoare randamente se înregistrează la clădirile de birouri și la centrele comerciale, acestea fiind urmate de parcurile de logistică. Astfel, randamentele pentru proprietățile prime se situau la finalul primului trimestru la 6,75% pentru clădirile de birouri și centrele comerciale și la 7,15% pentru parcurile de logistică și industriale.

În ultimul an randamentele tuturor celor trei clase de active au înregistrat o creștere, pe fondul inflației și al creșterii costurilor de finanțare.

În aceste condiții, randamentele prime ale centrelor comerciale și ale clădirilor de birouri se situau în urmă cu un an la 6,50%, în timp ce pentru proiectele industriale și de logistică era estimat un yield de 7,00%. Practic, topul celor mai mari randamente nu s-a modificat în ultimul an, chiar dacă a fost consemnată o creștere a nivelelor.

 

Cum ar putea fi piata imobiliara vara aceasta

Modernizarea clădirilor vechi de birouri oferă posibilități de câștig

Investitorii pot câștigă și din achiziția de proprietăți mai vechi, amplasate în locații bune, din punct de vedere al accesibilității, al facilităților pe care le oferă, a căror valoare poate crește prin investiții în modernizare și aducerea la standardele actuale ale pieței.

”Vorbim în special de clădirile de birouri din zona centrală sau ultracentrală, cu o rată redusă de ocupare, care au potențial de a atrage chiriași după renovare și modernizare”, consideră Mihaela Pană, Partner Private Investment Cushman & Wakefield Echinox.

 

Sus