O creștere a tarifelor practicate este estimată de către cei mai mulți dintre arhitecți. ”Tarifele au crescut și vor mai crește, pentru că trebuie să acopere atât modificările legislative recente și inflația, cât și cerințele salariale tot mai ridicate”, este de părere arh. Victor Mihăilescu, de la Archdesign.
El subliniază că valoarea unui birou de arhitectură este dată de valoarea echipei, ceea ce înseamnă că oamenii buni trebuie plătiți, iar acest lucru se reflectă direct în tarifele practicate.
”Partea proastă este că există în continuare o discrepanță majoră între tarifele practicate de către birourile de arhitectură, atât la nivel național, cât și local, ceea ce conduce în majoritatea cazurilor la servicii de arhitectură de slabă calitate, contractate doar pe considerent financiar”, mai spune arh. Victor Mihăilescu.
Multe profesii liberale au crescut tarifele și, probabil, o vor face și arhitecții.
”Trebuie să ținem pasul cu inflația”, subliniază și arh. Vlad Baloșin, general manager Metrik Architecture.
Agentul imobiliar câștigă mai mult decât arhitectul plătit pe metru pătrat
Pentru birourile de arhitectură calculele sunt mai complexe, tarifele fiind puternic legate de specificul de proiect și de numărul de ore de producție investite.
”Poate scăpăm de cutumă prețului pe metrul pătrat și mergem pe un procent din suma de investiție, abordare mult mai corectă. Să învățăm de la colegii din restul lumii”, este de părere arh. Vlad Baloșin.
La rândul său, arh. Bogdan Neagu, de la NBC Arhitect SRL, speră ca tarifele să fie conștientizate, atât de către client, cât și de arhitecții care ofertează, ca niște prestații calculate procentual din valoarea de investiție și nu la metrul pătrat cum se practică în general.
Solicitarea de a oferta preț la metru pătrat rămâne principala problemă.
”Acest sistem de calcul nu are nicio relevanță în gestionarea resurselor unui birou de proiectare. Valoarea serviciului intelectual prin oferirea de know-how nu poate fi relaționată cu niște metri pătrați, ci cu valoarea construcției, importanța, complexitatea și, nu în ultimul rând, cu plus valoarea adăugată prin procesul de proiectare.
Se ajunge adesea la situații absurde în care un agent imobiliar care tranzacționează o clădire și primește un procent de 2% din valoarea de vânzare (care este superioară celei de investiție) să obțină o sumă mult mai mare comparativ cu cea primită de biroul care a proiectat respectiva clădire și pentru care răspunde pe toată perioada vieții”, spune arh. Bogdan Neagu.
El este de părere că procentele ar trebuie să plece de la un minim de 4% pentru investiții de peste 20 milioane de euro și să ajungă undeva la 10% pentru cele în jur de 500.000 euro.
La rândul său, arh. Mario Kuibuș, de la Re-act Now Architecture, crede că în acest an
creșterea valorii ofertei de proiectare este absolut necesară supaviețuirii în piață, având în vedere creșterile salariului minim, creșterii impozitării microîntreprinderilor și a dividendelor.
Creșterea tarifelor ar putea să nu fie foarte mare
Adriana Frățilă, arhitect șef la Archistudio SRL, spune că tarifele practicate pentru proiectare trebuie să țină cont de mai mulți factori, cum ar fi:
experiența și expertiza (cu cât arhitecții au o experiență și o expertiză mai mare cu atât pot percepe tarife mai mari pentru serviciile lor);
complexitatea proiectului (proiectele mai complexe sau cu cerințe speciale pot genera tarife mai mari, deoarece implică un efort și o expertiză crescute);
locația geografică (tarifele pot varia în funcție de regiunea geografică, costurile de trai și nivelul de concurență din domeniu);
cererea și oferta (cererea mai mare pentru serviciile arhitecților poate duce la creșterea tarifelor, în timp ce o ofertă mai mare poate conduce la o concurență mai intensă și la tarife mai competitive).
Având în vedere toți acești factori, doamna Frățilă se așteaptă ca tarifele să varieze în viitor în special reglate de cerere și ofertă.
Dată fiind doza de incertitudine în ceea ce privește prognozarea unei perioade calme din punct de vedere economic și politic, arh Adriana Frățilă spune: ”Ne așteptăm la o creștere echilibrată a tarifelor, care să fie argumentată de creșterea inflației, în măsura în care se păstrează o cerere crescută pentru aceste servicii. Nu considerăm că vor fi creșteri semnificative de tarife, ci doar cele dictate de echilibrarea balanței de cost a procesului de proiectare.”
Micșorarea activității în construcțiile civile are drept efect, între altele, ”îngustarea” pieței de proiectare, este de părere arh. Sorin Gabrea, de la Western Outdoor.
”Cu excepția unor birouri de proiectare, situate în conexiune directă cu promotori activi, al căror portofoliu de lucrări nu a fost afectat de problemele din piață, toți ceilalți sunt obligați să reducă tariful de proiectare. Efectul este, evident, o reducere a calității proiectului, a performanței tehnice și culturale, în ultimă instanță”, spune domnul Gabrea.
4% la peste 20 milioane pare cam mult ( Curtea de Conturi era obisnuita cu 3%) iar cca 10% la cele in jur de 500.000 de euro e acceptabil!Ce te faci cu cele in jur de 200 k-300k ??Alta pb este daca sunt incluse si studiile de teren,expertizele ,si in general cheltuielile din cap.3 din Devizul General!Vom vedea!