Rata de neocupare a spațiilor de birouri din București este de 15,1%, mai mare cu 1 punct procentual față de sfârșitul trimestrului IV 2022 și, de asemenea, cea mai mare din 2013.
În plus, analiștii se așteaptă ca cererea netă de spații de birouri să fie mai scăzută în 2023 decât în 2022, potrivit datelor pieței, arată un raport la companiei de consultanță imobiliară CBRE.
În timp ce în Europa 60% dintre companii și-au redus suprafața birourilor, în regiunea CEE volumul a fost doar de 42%.
Majoritatea companiilor din Europa Centrală și de Est (76%) așteaptă ca noua lor strategie de birouri să fie finalizată în următoarele 12 luni, cu mult mai devreme decât companiile din întreaga Europă.
Spațiile de birouri de calitate precară sau amplasate inadecvat vor avea performanțe mai slabe în 2023.
De asemenea, clădirile care nu corespund obiectivelor de mediu ale marilor companii chiriașe vor fi cel mai dificil de închiriat și vor avea probabil perioade lungi de neocupare.
Cu toate acestea, în Europa Centrală și de Est opțiunea preferată de companii este ca angajații să își împartă timpul între birouri și locații remote, cu un ușor avantaj în ceea ce privește birourile.
Rata medie săptămânală de prezență a angajaților la birou în țările din CEE este în prezent între 26 și 60%, deși pentru peste jumătate dintre companiile chestionate, acesta nu este un model stabilit.
Modelul hibrid înseamnă de obicei două sau trei zile de prezență la birou pentru 77% dintre companiile chestionate.
Pe piața locală, rata de neocupare a spațiilor de birouri este de așteptat să rămână relativ stabilă și datorită întârzierilor înregistrate de noile proiecte de birouri pe fondul creșterii costurilor de construcție, a lipsei forței de muncă, a problemelor de pe lanțul de aprovizionare și a lipsei autorizațiilor de construcție în București.
Noi cladiri rezidentiale, in planul unor firme de constructii
Se observă un interes din ce în ce mai pronunțat pentru clădirile cu capacități tehnologice și de wellness, inclusiv din dorința companiilor de a promova un sentiment de comunitate în rândul angajaților.
Pe măsură ce companiile adoptă programul de lucru flexibil, spațiul de lucru este deseori amenajat pe o suprafață mai mică, dar cu o investiție sporită în rolul social al locului de muncă, deoarece preferințele angajaților influențează inclusiv criteriile de selecție a clădirilor.
În alegerea locațiilor, accesul la transportul public reprezintă principala prioritate în majoritatea piețelor – chiar ceva mai mult în CEE.
În timp ce parcarea este încă dominantă în alegerea locației, factorii care ușurează naveta, precum stațiile de încărcare pentru vehicule electrice (EV) (52%) și parcarea bicicletelor sau scuterelor (38%) devin, de asemenea, mai relevanți.
Printre alte considerente importante se numără: sustenabilitatea (58%), zone dedicate pentru mâncare și băutură la fața locului (60%), dar și accesul la diverse facilități, inclusiv spațiu de întâlnire comun, facilități de fitness și wellness și spațiu flexibil, au fost, de asemenea, identificați printre factorii de decizie importanți.