Oferte locuri de munca top

Ce utilaje agricole să alegi? Motosape sau motocultoare

Este din ce în ce mai ușor să îți îmbunătățești productivitatea datorită echipamentelor agricole motorizate. Un număr crescând de fermieri alege să automatizeze anumite procese de îngrijire și pregătire a pământului, tocmai pentru a economisi resurse de timp și energie. Fii un agricultor modern și interesează-te începând de astăzi despre utilajele care se potrivesc nevoilor tale și care îți pot facilita munca.

Deși poate părea confuzant în primă instanță care sunt diferențele dintre aceste unelte tip „moto”, află că fiecare se pretează diferitelor tipuri de soluri, suprafețe și utilizări. Citește ghidul nostru și descoperă cum diferențiezi un motoburghiu de motosape și motocultoare și ce să alegi în funcție de nevoile pe care le ai.

Ce sunt motosapele?

Indiferent că vorbim despre o motosapă electrică, pe benzină sau diesel, aceste motounelte se utilizează în special în grădini, solarii, pepiniere sau sere pentru mărunțirea pământului la o adâncime mică. Mai precis, sunt ideale pentru pregătirea solului ce urmează să fie însămânțat, plantat sau chiar arat în cazul solurilor nisipoase. Motosapele au dimensiuni reduse, motorizări de până la 18 CP, fiind ușor de manevrat și ideale pentru grădinarii amatori cu terenuri de sub 0.5 ha. În cazul suprafețelor mai mari de pământ, vei avea nevoie de un motocultor.

Ce sunt motocultoarele?

Motocultoarele, cunoscute și sub denumirea de motocultivatoare, sunt unelte utilizate pe suprafețele agricole extinse pentru mărunțirea solului la o adâncime mare și formarea canalelor pentru plantarea semințelor. Totodată, fiind dotate cu motoare puternice, pot fi utilizate și pentru alte activități de prelucrare a pământului, întrucât permite atașarea mai multor accesorii precum: plugul, bara de cosire, grebla de fân, remorca, semănătoarea etc. Nu este de mirare că motocultorul cu remorcă este echipamentul agricol preferat al multor fermieri!

Ai nevoie de o motosapă sau un motocultor?

Așadar, deosebirile dintre motocultoare și motosape sunt destul de evidente. În funcție de tipul de lucrări, puterea motorului, diametrul frezelor, accesoriile și opțiunile fiecărei unelte motorizate poți selecta produsul potrivit.

Pe scurt, alegerea este destul de simplă: dacă ai o grădină de dimensiuni mici spre medii, cu pământ uniform, fără plante și pietriș, motosapa este unealta potrivită pentru tine. În cazul terenurilor agricole cu pământ tare, presărat cu pietricele și pe care vrei să folosești inclusiv plugul, remorca sau lama de zăpadă, atunci motocultorul este potrivit.

Cum să folosești în siguranță motosapele și motocultoarele

Fie că ai ales un echipament pentru hobby, semiprofesional sau profesional este foarte important să îl utilizezi conform manualului de instrucțiuni. În mod evident, trebuie să ai o condiție fizică potrivită astfel încât să poți manevra utilajul.

Înainte de a începe lucrările propriu-zise, ia-ți câteva momente înainte în care să înveți care sunt comenzile, opțiunile, astfel încât să poți gestiona cu ușurință aparatul, inclusiv în situațiile de urgență. Să te protejezi întotdeauna când folosești motocultoare și motosape pentru proiectul tău prin purtarea de echipament adecvat, nicidecum pantaloni scurți și tricou. Prin echipament de protecție înțelegem mănuși rezistente, pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă și ochelari de protecție. Încălțămintea nu trebuie să lase piciorul descoperit.

Folosește întotdeauna produsul în scopul pentru care au fost create, în condiții bune de iluminare. În cazul terenurilor în pantă îți recomandăm să le parcurgi transversal pentru un control cât mai bun al utilajului. Ai grijă întotdeauna să pornești uneltele doar în exterior pentru a preveni orice incident.

 

 

 

 

 

Sus