Oferte locuri de munca top

Ce trebuie să știi despre furnizarea și distribuția de gaze naturale?

Gazele naturale reprezintă, pentru foarte mulți dintre noi, o sursă importantă de energie. Acestea oferă încălzire, sunt foarte utile la gătit și pot susține și alte activități casnice. Deși foarte mulți oameni le folosesc, puțini stiu cu exactitate care este procesul de distribuție de gaze naturale.

Cum ajung gazele naturale la tine în casă, către cine plătești facturile și ce control ai asupra modului de distribuție?

Sistemul de distribuție al gazelor naturale este un sistem reglementat la nivel național. Este unul cât se poate de complex și se bazează pe un traseu de distribuție pornit de la producătorii de gaz.

În România, există șase producători agrementați de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei): Petrom, Romgaz, Amromco, Toreador, Wintershall Mediaș și Aurelian Oil & Gas.

După ce pleacă de la producători, gazul este preluat de agenții de transport și transmis către distribuitori. Aceștia dețin infrastructura capabilă să aducă gazele cât mai aproape de consumator.

Ulterior intervin furnizorii de gaze naturale care acționează precum o punte între distribuitor și clientul final, oferind acestuia din urmă prețuri competitive și oferte atractive la gaz. Odată cu liberalizarea pieței de gaze naturale, li s-a oferit utilizatorilor posibilitatea de a alege dintre cei 168 de furnizori de gaze naturale existenți, în funcție de nevoile, așteptările și valorile fiecăruia.

În general, utilizatorii de gaze naturale interacționează doar cu distribuitorii și cu furnizorii. Distribuitorii sunt cei care intervin atunci când este nevoie de mentenanță, instalează contoarele și modernizează instalația, iar furnizorii, așa cum am amintit, sunt cei care vând gazele către clientul final.

Pentru a-și putea desfășura activitatea, furnizorii trebuie să dețină o licență de furnizare la ANRE, pe care să o reînnoiască periodic.

Cum îți alegi furnizorul de gaze naturale?

Până nu demult, ideea de a alege furnizorul de gaze naturale era una străină, în condițiile în care toți românii erau obligați să se racordeze la același furnizor. Conform legii 123 din 2012, clienții au dreptul să își schimbe furnizorul în mod gratuit, atâta vreme cât acesta este autorizat ANRE. Schimbarea se face gratuit, nu implică costuri de conectare și contractare, ci doar un nou contract pe care-l poți semna online, în doar câteva minute.

Practic, schimbarea furnizorului nu implică operațiuni de schimbare a contorului, intervenții asupra instalației de racordare sau diverse alte costuri.

Pentru a schimba furnizorul de gaze naturale tot ceea ce trebuie să faci este să urmezi câțiva pași simpli:

  • Să alegi furnizorul care are oferta potrivită pentru tine și familia ta;
  • Să semnezi un contract de furnizare a gazelor;
  • Să notifici în scris actualul furnizor sau să te asiguri că noul furnizor se va ocupa de asta;
  • Să te asiguri că nu ai datorii către actualul furnizor.

În general, întregul proces este asigurat de noul furnizor ales pe care îl alegi, în așa fel astfel încât schimbarea să fie una cât se poate de simplă și rapidă.

Merită să îți schimbi furnizorul de gaze naturale?

Dacă schimbarea aduce cu ea schimbări pozitive pe facturi și-n interacțiunea cu furnizorul, n-are ce să nu fie bine! Este important totuși, să citești cu atenție oferta comercială și să te asiguri că noul furnizor răspunde prompt, corect și transparent solicitărilor tale.

Sus