Oferte locuri de munca top

Ce termoizolatie este mai performanta? (P)

downloadDeseori exista confuzie in piata cu privire la performanta unei termoizolatii comparativ cu alta. Exista mai multe criterii de comparatie, astfel:

  • performanta de izolare termica,
  • comportamentul la foc,
  • durata de viata,
  • permeabilitatea la vapori, etc.

Daca judecam strict din punct de vedere al izolarii termice, cel mai usor se face diferentierea consultand coeficientul de conductivitate termica lambda (λ). Cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat materialul este mai performant. Cu alte cuvinte, doua materiale cu aceeasi grosime pot fi diferentiate usor prin acest parametru. Dar ce se intampla cand diverse materiale se comercializeaza in diverse grosimi? Coeficientul lambda (λ),corelat cu grosimea materialuluimasurata in metri (g), genereaza un alt parametru numit rezistenta termica (R), cu ajutorul formulei R=g/λ. Cu cat rezistenta (R) este mai mare, cu atat materialele respective sunt mai performante.

Din punct de vedre al comportamentului la foc, distinctia se face usor, in functie de clasa de reactive la foc in care este incadrat materialul. Acestea sunt A1, A2, B, C, D, E, F, unde A1 reprezinta produse incombustibile care nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului, iar clasa F reprezinta produse combustibile cu contributie la propagarea focului.

La capitolul duratei de viata, se considera in general ca produsele pe baza de polistiren au o durata de viata de 2 pana la 3 ori mai scurta decat cele de tip vata bazaltica.

Permitivitatea la vapori avantajeaza clar produsele din vata bazaltica, acestea neopunand rezistenta la migrarea vaporilor, un lucru extrem de important daca se doreste o calitate a aerului ridicata cu un minim de efort. Parametrul care este relevant in acest caz se numeste factorul rezistentei la permeabilitate vapori (μ). Valoarea 1 este una ideala, valoare intalnita la vata bazaltica. Polistirenul expandat are intre 30 si 60, cel expandat 150, spumele rigide de poliuretan 60.

Termoizolatiile sunt elemente cheie ce influenteaza clasa energetica a unei cladiri. In cazul in care cladirea este in faza de proiect, este foarte important ca firma de proiectare sa optimizeze dispunerea termoizolatiilor.

Dupa constructia cladirii, un certificat energetic, act obligatoriu la receptia/reabilitarea  sau vanzarea unei constructii, poate sa estimeze intr-un mod rapid si accesibil clasa energetica. Pentru obtinerea unui certificat energetic in Bucuresti si Ilfov, puteti contacta specialistii Reflex Architecture.

Sus