Uniunea Europeană plănuiește să impună tarife vamale suplimentare asupra unor bunuri americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în cazul în care negocierile comerciale în curs nu duc la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, potrivit unor persoane apropiate situației, relatează Bloomberg.
Măsurile propuse vor fi prezentate statelor membre cel mai devreme miercuri, iar consultările vor dura o lună înainte ca lista finală să fie stabilită, au declarat sursele, care au vorbit sub protecția anonimatului din cauza caracterului confidențial al planurilor. Lista ar putea suferi modificări în acest interval.
În același timp, Comisia Europeană este așteptată să transmită SUA un document în această săptămână pentru a încerca să relanseze negocierile.
Propunerile UE ar include reducerea barierelor comerciale și non-tarifare și stimularea investițiilor în SUA.
Negocierile dintre UE și SUA, care au început luna trecută, au înregistrat puține progrese, iar așteptarea este că majoritatea tarifelor americane vor rămâne în vigoare. UE a declarat marți că investigațiile comerciale în curs ale administrației Trump vor crește valoarea bunurilor europene supuse tarifelor până la 549 miliarde de euro.
Noua listă de măsuri a UE se va adăuga măsurilor deja existente asupra bunurilor americane în valoare de 21 miliarde de euro.
La începutul acestei luni, UE a convenit să amâne cu 90 de zile aplicarea acestor măsuri, după ce SUA a redus rata așa-zis „reciprocă” aplicată majorității exporturilor europene de la 20% la 10%, în timp ce negocierile continuă.
Trump a impus, de asemenea, o taxă de 25% asupra autoturismelor și a unor piese auto și a inițiat investigații care ar putea duce la impunerea de tarife asupra importurilor de cherestea, produse farmaceutice, semiconductori, minerale critice și camioane.
„Aceste taxe de import sunt nejustificate și provoacă prejudicii economice de ambele părți ale Atlanticului”, a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, în fața parlamentarilor de la Strasbourg. „Această situație este inacceptabilă și nu ne putem permite să rămânem pasivi.”
Comisia a oferit eliminarea tuturor tarifelor asupra bunurilor industriale, inclusiv autoturismele, în încercarea de a răspunde uneia dintre principalele plângeri ale lui Trump – că UE impune bariere comerciale incorecte. SUA a respins această propunere.
În plus, UE s-a oferit să cumpere mai multe bunuri americane, inclusiv gaz natural lichefiat și soia, o măsură care a contribuit la calmarea tensiunilor.
SUA s-a concentrat în schimb pe chestiuni precum regulile UE privind companiile de tehnologie, taxele digitale, precum și TVA-ul aplicat în blocul european.
Comisia a refuzat până acum să negocieze regulile sale tehnologice și susține că TVA-ul este o taxă echitabilă, nediscriminatorie, care se aplică în mod egal bunurilor interne și celor importate.
În prezent, SUA are tarife aplicate asupra a 380 de miliarde de euro din exporturile UE, adică aproximativ 70% din exporturile totale europene către piața americană, la cote între 10% și 25%.
Blocul a declarat că va încerca să producă un impact maxim asupra SUA, minimizând în același timp efectele asupra lanțului de aprovizionare european.
În 2024, UE a exportat bunuri în valoare de 531,6 miliarde de euro către SUA și a importat bunuri în valoare de 333,4 miliarde de euro, rezultând un excedent comercial de 198,2 miliarde de euro, potrivit Eurostat.
Dacă se includ și serviciile, balanța este însă mai echilibrată, SUA înregistrând un excedent în acest segment. Diferența dintre exporturile UE către SUA și exporturile SUA către UE a fost de 48 miliarde de euro în 2023 – echivalentul a doar 3% din comerțul total dintre cele două părți.