Proiectele de construire a mai multor stadioane sunt în prezent în diverse faze de pregătire.
Pentru cinci mari stadioane din țară, contractele de proiectare și construire, ce cumulează o valoare totală estimată de peste 400 milioane de euro, fără TVA, urmează să fie atribuite prin licitație în acest an.
Lucrările de construire ar urma să înceapă chiar în cursul acestui an pentru un mare stadion.
Totodată, mai sunt stadioane ale căror proiecte sunt în etape mai puțin avansate.
Stadion în Târgoviște: lucrările de construire ar urma să înceapă în acest an
În a doua jumătate a acestui an ar urma să înceapă lucrările de execuție a noului stadion din Târgoviste.
La jumătatea lunii decembrie a fost semnat contractul pentru proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului, de către Compania Națională de Investiții cu asocierea ACI Cluj SA, Dico și Țigănaș Birou de Proiectare, Imsat Service Cluj SA. Contractul prevede 6 luni pentru proiectare și 3 ani pentru execuție.
Valoarea contractului este de circa 209,64 milioane lei fără TVA.
Vor fi construite trei obiective: stadion cu o capacitate de 12.012 locuri în tribune acoperite, o parcare subterană cu acces direct către subsolul stadionului și un parcaj suprateran.
Suprafața construită (construcții și amenajări sportive) este de 26.954 mp
Regimul de înălțime este Subsol parțial + Parter + 3Etaje.
Stadionul „Gheorghe Hagi” din Constanța: licitație lansată pentru proiectare și execuție
Licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Stadionului „Gheorghe Hagi” din Constanța a fost lansată la jumătatea lunii februarie, de către Compania Națională de Investiții.
Valoare estimată a contractului este de circa 331 milioane de lei fără TVA, termenul de depunere a ofertelor fiind sfâșitul lunii martie.
Stadionul va avea capacitatea de 18.000 locuri; teren de antrenament pentru fotbal și atletism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de capacitatea circa 1.000 de locuri.
Suprafața construită va fi de 28.040 mp iar cea desfășurată totală de 63.857 mp. Regimul de înălțime va fi Subsol + Demisol + Parter + 2Etaje.
Clădirea stadionului urmează să integreze și o serie de funcțiuni complementare considerate necesare pentru viitoarea exploatare a construcției: săli de antrenament de 3.000 mp, centru de conferințe de 2.000 mp, spațiu expozitional – muzeul clubului, spații administrative, spații comerciale, spații de alimentație publică.
Durata de proiectare este prevăzut să fie de 7 luni, iar cea de execuție de 21 luni.
Stadionul ”Nicolae Dobrin” din Pitești: în licitație anul acesta
Proiectul de construire în Pitești a unui stadion cu capacitatea de peste 15.000 de spectatori a fost aprobat de Guvern în prima lună a acestui an.
Licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție urmează să fie lansată de Compania Națională de Investiții.
Regimul de înălțime va fi Subsol + Parter + 3 Etaje. Suprafața construită va fi de 22.300 mp, iar cea desfășurată de 68.800 mp. Aria desfășurată totală va fi de 71.100 mp (include terasa).
Valoarea totală a investiției a fost estimată la 494,81 milioane lei inclusiv TVA, din care lucrările de construcții montaj se ridică la peste 332,35 milioane lei.
Arena va fi ridicată pe locul actualului complex sportiv ”Nicolae Dobrin”, ce va fi demolat în primăvara acestui an.
Stadionul din Timișoara: anul acesta va fi licitat contractul de proiectare și execuție
După finalizarea studiului de fezabilitate, proiectul de construire a unui stadion pe locul arenei Dan Păltinișanu din municipiul Timișoara așteaptă ca Guvernul să aprobe indicatorii tehnico-economici.
Compania Națională de Investiții are pe lista licitațiilor programate să fie lansate în acest an și pe cea pentru atribuirea contractului de proiectare și construire a acestui stadion, prevăzut să aibă 30.000 de locuri.
Valoarea estimată a contractului este de peste 483,3 milioane de lei fără TVA
Stadionul din Hunedoara: proiectul ajunge la aproape 64 mil euro
În acest an, Compania Naţională de Investiţii va începe procedurile de licitaţie pentru desemnarea antreprenorului care se va ocupa de elaborarea proiectului tehnic şi de execuţia lucrărilor.
Guvernul a aprobat, la finele anului trecut, indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotarea Complexului Sportiv Micu Klein din municipiul Hunedoara.
Valoarea estimată se ridică la aproape 314 milioane lei, echivalentul a circa 64 milioane euro, TVA inclus.
Conform studiului de fezabilitate, stadionul de la Hunedoara va avea 10.100 de locuri – toate pe scaune, spaţii de cazare pentru sportivi, restaurant-cantină, coffee-corner, parcări subterane şi supraterane, sală de fitness/forţă multifuncţională, instalație de nocturnă, tabele electronice de marcaj și ecrane-gigant și o suprafață de joc cu iarbă naturală, cu încălzire și drenaj, fiind o arenă clasificată în categoria 4 a UEFA, eligibilă pentru organizarea unor competiții europene de nivel ridicat.
Proiectul ar trebui să fie gata în anul 2027.
Stadionul Dinamo din București: în licitație anul acesta
Compania Națională de Investiții intenționează să lanseze anul acesta licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a unui stadion nou pentru Clubul Dinamo București. Contractul pentru arena din șoseaua Ștefan cel Mare are o valoare estimată de 450 milioane de lei fără TVA.
La jumătatea lunii decembrie a anului trecut a fost atribuit contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate.
Pe la sfârșitul lunii martie – început de aprilie ar trebui finalizat SF-ul, pentru care contractul de elaborare a fost atribuit asocierii Profesional Construct Proiectare SRL și Lucian Simion Arhitectura SRL. Oferta acestei asocieri a fost singura declarată admisibilă dintre cele 6 depuse.
Oferta câștigătoare pentru elaborarea SF-ului a avut prețul de 850.000 lei fără TVA, fiind mai mică cu peste 16% decât valoarea estimată.
Stadionul municipal din Alexandria ar urma să fie terminat la 4 ani de la demararea lucrărilor
Compania Națională de Investiții a semnat în urmă cu 4 ani, în februarie 2019, contractul de proiectare și execuție pentru construirea Stadionului Municipal din Alexandria, Județul Teleorman.
Câștigătorul contractului este asocierea Euromateria SRL – Pessina Costruzioni SPA – S&M Expert Project SRL.
Contractul prevedea două luni de proiectare și 16 luni de execuţie.
Dar ritmul de execuție a lucrărilor a fost infuențat negativ de pandemia de Covid-19 care a limitat disponibiliatea forţei de muncă și a afectat aprovizionarea cu materiale a şantierului.
Pe teren au fost identificate rețele subterane care au trebuit să fie deviate.
Au fost făcute demersurile pentru ajustarea prețului contractului. A trebuit reconstituită garanţia de bună execuție după falimentul societății de asigurări.
Potrivit CNI, toate inconvenientele au fost depășite, iar activitatea în șantier a intrat într-un ritm de lucru normal.
Noul termen de finalizare a lucrărilor de construire a stadionului cu 5.496 de locuri este 30 noiembrie 2023.
Valoarea contractului este de circa 42,52 milioane lei fără TVA.
Stadionul din Oradea are SF finalizat
Stadionul din Oradea are deja studiul de fezabilitate finalizat. Arena ar urma să aibă peste 16 mii de locuri, iar valoarea acesteia este estimată la 412,33 milioane de lei.
Întregul proiect cuprinde, pe lângă stadion, un hotel, un parcaj subteran și o piațetă.
În jurul arenei vor fi amenajate un parc și terenuri de sport multifuncționale.
Proiectul este pe Lista sinteză a C.N.I., dar pentru acest proiect nu este prevăzută lansarea în anul curent a licitației pentru atribuirea contractului de execuție.
Stadion în Slatina: proiect de peste 220 mil lei
Pentru construirea unui nou stadion în municipiul Slatina a fost finalizat studiul de fezabilitate, urmând să fie transmis către C.N.I. Este vorba despre Stadionul 1 Mai, situat pe bulevardul Sfântul Constantin Brâncoveanu, nr. 1.
Investiția valorează estimativ peste 220 milioane lei, noul stadion urmând să aibă 12.000 de locuri.
Finanțarea ar urma să fie asigurată de Compania Naţională de Investiţii. Din bugetul local vor fi finanțate cheltuielile neeligibile: demolare construcţii stadion şi racordurile la utilităţi.
Proiectul este pe Lista sinteză a C.N.I., dar pentru acest proiect nu este prevăzută lansarea în anul curent a licitației pentru atribuirea contractului de execuție.
Bugetul pentru 2023 al primăriei din Slatina prevede fonduri pentru elaborarea documentației de demolare a stadionului 1 Mai și pentru construirea și dotarea Complexului Sportiv – Stadion 1 Mai Slatina.
Stadionul din Galați: proiect al Universității ”Dunărea de Jos”
Proiectul de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Stadionului Portu Roşu din Galați a fost inițiat de Universitatea „Dunărea de Jos”.
În februarie anul acesta proiectul ajunsese în etapa premergătoare obținerii autorizației de desființare a tribunelor de est și de vest.
Investiția necesară pentru realizarea noului stadion în Galați a fost estimată la 25 milioane de euro.
Proiectul prevede extinderea și reabilitarea tribunelor și a vestiarelor, diverse dotări, terenuri de fotbal, baschet, atletism, tenis și spații comeciale.
Noul complex va avea parcare, terenuri de fotbal, handbal, baschet, tenis, atletism, spaţii comerciale, potrivit prorectorului Alexandru Nechifor.
Stadionul din Botoșani: în etapa D.A.L.I.
Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru lucrările de modernizare a Stadionului Municipal Botoșani a fost livrată anul trecut în luna noiembrie. Potrivit primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, verificatorul de proiect a întors documentația către proiectant pentru câtreva aspecte minore, iar la începutul acestui an documentația pentru stadion era aproape gata, urmând să fie depusă la CNI.
Contractul pentru elaborarea DALI de reabilitare, modernizare, dotare și extindere a Stadionului Municipal a fost inclus în bugetul primăriei pentru anul 2023.
Stadionul din municipiul Botoșani ar urma să aibă circa 10.000 de locuri.
Proiectul de reabilitare, modernizare, dotare și extindere a Stadionului Municipal Botoșani, Calea Națională, nr. 44B, municipiul Botosani este pe Lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții.
Stadionul din Brașov, la stadiul de SF
Noul Stadion Municipal din Brașov, ce va avea 15.000 de locuri, se află momentan la stadiul de realizare a studiului de fezabilitate.
În acest an ar trebui depus proiectul pentru finanțare prin POR, iar în 2024 acesta ar trebui să intre în execuție.
În paralel, Primăria se ocupă și de proiectul Sălii Polivalente, care este estimată să fie inaugurată în anul 2026.
Trebuie menționat faptul că ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a declarat că stadionul va fi realizat în momentul în care lucrările de la Sala Polivalentă vor fi aproape finalizate.
Stadionul din Iași, în stand-by
Stadionul din municipiul Iași ar urma să fie realizat în zona Moara de Vânt, PUZ-ul orașului având deja rezervat 18 hectare pentru o bază sportivă regională.
Primăria Iași a semnat în ianuarie 2020 contractul de proiectare pentru suma de 3,3 milioane lei, fără TVA. De asemenea, în noiembrie 2021 a semnat contractul pentru verificarea tehnică a proiectelor Stadion Municipal„Regele Ferdinand” și Sala de Sport ”Regina Maria”.
Totuși, dintre cele două proiecte, numai Sala Polivalentă „Regina Maria”, dezvoltată ca un Centru Regional pentru Tineret și Sport, va fi finanțată din acest an de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții.