Oferte locuri de munca top

Ce provoaca risc de blocare a investitiilor

Există riscul de blocare a unor investiții, apreciază oficialii, și de aceea Guvernul pregătește anumite măsuri de urgență.

Dar acest risc a fost generat, de fapt, de incapacitatea autorităților de a-și realiza sarcinile asumate.

Ca urmare, măsurile de urgență vizează prorogarea termenelor la care trebuiau să intre în vigoare unele prevederi.

Noile măsurile vizează actualizarea planurilor de urbanism și certificarea tehnico-profesională a operatorilor economici din domeniul construcțiilor.

PUG-urile amânate cu încă trei ani

Conform unui proiect de Ordonanță de Guvern, termenul de valabilitate a planurilor de urbanism generale elaborate şi aprobate până în anul 2003, pentru care a fost iniţiată procedura de elaborare/actualizare, precum şi cele pentru care nu a fost iniţiată procedura de elaborare/actualizare va putea fi prelungit prin hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucureşti până la data aprobării noii documentaţii de urbanism.

Aceasta nu va putea depăși termenul de 30 decembrie 2026. În legea actuală, termenul este 30 decembrie 2023.

Prin prorogarea termenului privitor la prelungirea planurilor urbanistice generale ”se va evita suspendarea efectelor reglementărilor urbanistice care respectă dinamica economică și socială și regimul juridic” și pot fi încă aplicate până la finalizarea procesului de actualizare a documentațiilor de urbanism referitoare la întreaga unitate administrativ teritorială.

O noua balastiera va fi deschisa in provincie

Certificarea specialiștilor și formarea – șase ani de amânări

Pentru asigurarea calității în construcții operatorii economici care lucrează în acest sector ar trebui, potrivit legii, să fie certificați din punct de vedere al calificării tehnico-profesionale.

Este vorba despre:

* certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare şi/sau consultanţă în construcţii;

* certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care execută lucrări de construcţii;

* perfecţionarea profesională continuă a specialiştilor care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor.

Aceste certificări urmau să fie realizate până la 25 februarie 2018, după cum s-a stabilit în 2016 prin modificarea Legii privind calitatea în construcții.

Dar au fost amânate până la 25 august 2019.

Apoi au fost, din nou, amânate până pe 25 august 2021.

Următoare amânare a fost pentru 25 august 2023.

Acum, noul proiect de act normativ stabilește prorogarea termenului până la 31 decembrie 2024.

Dar, reprezentanții ministerului de resort spun că noua amânare va avea ”un impact pozitiv asupra pieței construcțiilor, prin suspendarea efectelor prevederilor privind elaborarea regulamentelor privind certificarea și organizarea cursurilor de formare profesională pentru verificatori de proiecte, experți tehnici, auditori energetici, diriginți de șantier și responsabili cu execuția”, conform prevederilor convenite în procesul de consultare publică și definitivarea lor în procedura parlamentară, astfel încât ”să nu fie afectat negativ mediul investițional”.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus