Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate pe termen mediu și lung și nu trebuie să fie agresat cu modificări fiscale nefundamentate și a căror funcționalitate nu este dovedită prin studii de impact (impozitul pe gospodărie, impozitul pe cifra de afaceri sunt exemple concludente), atrag atenția reprezentanții organizației patronale a producătorilor de BCA din România “PRO BCA”.
Ei spun că și simpla lansare în spațiul public a unor astfel de inițiative bulversează mediul de afaceri și afectează capacitatea României de a atrage noi investitori.
În plus, în calitate de reprezentantă a intereselor principalelor companii producătoare de BCA, organizația înaintează spre analiză Prim-Ministrului și Ministrului Finanțelor mai multe propuneri menite să vină în sprijinul mediului de afaceri:
Plăți electronice în Trezoreria Română
Într-o societate informatizată, Trezoreria Statului a rămas o instituție ancorată în trecut, continuând și astăzi să opereze plăți doar pe suport de hârtie, cu termene de procesare mari. PROBCA consideră o prioritate implementarea de către Ministerul Finanțelor Publice a unui plan de măsuri care să permită introducerea plăților electronice în Trezoreria Română, cel mai târziu de la data de 1 ianuarie 2018.
Măsuri pentru aplicarea “split TVA”
Implementarea sistemului “split TVA” va perturba grav funcționarea companiilor care desfășoară activități de producție. PROBCA are convingerea că doar cine nu a lucrat într-o companie de producție nu poate întelege cât de mult vor fi afectate procesele de cumpărare, vânzare (către persoane fizice și juridice), de acordare a discounturilor, de punere pe piață și recuperare a ambalajelor reciclabile și de menținere a unui cash-flow pozitiv.
Nu poate funcționa un sistem în care Președintele ANAF va trebui să soluționeze zeci de mii de cereri de rambursare, analizând toate documentele care susțin aceste cereri, să emită ordinele și să le trimită către bănci, și toate acestea în maximum 3 zile. Chiar și în situația în care se va proceda la delegarea acestor atribuții de aprobare către structurile teritoriale ale ANAF, tot nu vom avea un sistem funcțional, având în vedere numărul documentelor implicate și al aprobărilor care trebuie acordate în urma analizării acestora.
De aceea, PROBCA consideră absolut necesară luarea de urgență a două măsuri:
- sistemul privind plata defalcată a TVA trebuie să devină opțional pentru anul 2018 pentru a se putea face o evaluare reală a funcționalității acestuia și a posibilității de implementare la nivelul întregii economii.
- concentrarea și utilizarea tuturor resurselor ANAF, în mod eficient și inteligent, pentru a combate marea evaziune fiscală.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia septembrie (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!