Oferte locuri de munca top

Ce producători de materiale de construcții nu plătesc certificatele verzi

Furnace1Până la această dată au fost acordate 14 acorduri pentru exceptare de la plata unei părți din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii, a anunțat miercuri Maricel Popa, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Aceste companii, mari consumatoare de energie electrică în procesul de producție vor plăti doar o parte din certificatele verzi,  fiind astfel ajutate să rămână competitive pe piață.

Cele 14 companii din România exceptate, din acest an, de la plata certificatelor verzi, în proporţie de 40% până la 85%, funcţie de consumurile de energie, sunt: Alro Slatina, Arcelor Mittal Galaţi şi Arcelor Mittal Hunedoara, Carpatcement, TMK Reşiţa şi TMK Slatina, Stirom Bucureşti, Messer Gaz Bucureşti, Brikston Iaşi, Silcotub Zalău, Alum Tulcea, Vimetco Extrusion, Elsid Titu şi Lafarge Romania, potrivit unor surse guvernamentale, citate de economica.net.

Reprezentanţii companiilor au apreciat sprijinul şi coordonarea proiectului din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, industria prelucrătoare având, prin această facilitate, posibilitatea de  crea noi locuri de muncă şi de a aduce plus valoare economiei româneşti, într-o piaţă care se conformează cerinţelor europene în domeniu.

Prin HG 495/2014 se urmareste diminuarea presiunii costurilor cu energie electrica pentru marii consumatori de energie electrica , astfel incat  acestea sa isi pastreze sau sa isi imbunatateasaca competitivitatea pe diverse piete. Practic, prin pastrarea competitivitatii se poate spune ca se pastreaza locuri de munca aflate in potential pericol in situatia in care intreprinderile si-ar pierde competitivitatea.

Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani, durata programului, este estimat la 750 milioane de euro.

Companiile sunt exceptate de la plata certificatelor verzi cu un procent cuprins intre 40 si 85%, in functie de cat de electro-intensiva este compania.

 

 

Sus