Liderul conservator Friedrich Merz a câștigat alegerile din Germania duminică și este pe cale să preia frâiele celei mai mari economii a Uniunii Europene, scrie Politico.
Nu este deocamdată clar cum va arăta noul guvern german – sau în ce măsură Merz va putea remodela politica germană după viziunea sa. Ar putea dura săptămâni până când negocierile de coaliție dintre alianța creștin-democrată a lui Merz și alte partide vor ajunge la un acord, iar Merz va deveni oficial cancelar.
Totuși, un lucru este sigur: Merz va duce Germania într-o direcție diferită față de actualul cancelar Olaf Scholz. S-ar putea chiar să nu semene nici cu Germania pe care Angela Merkel a condus-o timp de 16 ani, până în 2021.
Luna trecută, Merz a încercat (fără succes) să convingă parlamentul german să adopte noi măsuri privind migrația, cu sprijinul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania. A fost o ruptură clară față de promisiunea lui Merkel, „Wir schaffen das”, de a primi refugiați.
Dar mai sunt și alte schimbări: de la o posibilă răsturnare a politicii tradiționale a Germaniei privind energia nucleară și o poziție mai dură față de China, până la planuri de revigorare a axei germano-franceze pentru consolidarea comerțului UE, Merz ar putea zgudui peisajul politic al Germaniei și, implicit, al Uniunii Europene.
Efecte ale conducerii Merz
Energie
În ultimii ani, politica energetică a Germaniei s-a concentrat pe accelerarea investițiilor în energie regenerabilă, închiderea reactoarelor nucleare și asigurarea de gaze din străinătate pentru a înlocui importurile din Rusia.
Merz a adoptat o poziție mai favorabilă față de energia nucleară decât Scholz, punând sub semnul întrebării un tabu de lungă durată în Germania. Deși este puțin probabil ca țara să redeschidă reactoarele închise, o atitudine mai permisivă față de energia nucleară ar putea încuraja statele pro-nucleare să convingă Bruxelles-ul să trateze această sursă de energie mai favorabil, similar cu regenerabilele.
Merz a mai declarat că dorește să abroge Legea Energiei pentru Clădiri, menită să accelereze tranziția la surse de încălzire curate.
Climă
Un guvern condus de Merz va pune mai puțin accent pe schimbările climatice decât coaliția lui Scholz. În campanie, Merz a exprimat îngrijorări cu privire la impactul politicilor climatice asupra afacerilor, a promis să prioritizeze creșterea economică înaintea altor preocupări și a cerut eliminarea mai multor reglementări verzi ale UE.
Totuși, susținătorii politicilor ecologice sunt optimiști că, odată ajuns la guvernare, tonul lui Merz se va atenua.
Industria dorește mai puțină birocrație, dar și politici coerente. Stimulentele economice ar putea fi folosite pentru a ajuta companiile să devină mai ecologice și mai eficiente.
Sustenabilitate
La fel ca Scholz, Merz vrea să întârzie regulile esențiale privind raportarea sustenabilității corporative pentru a sprijini industria germană, aflată în dificultate.
Astfel, este aproape sigur că Germania sub conducerea lui Merz va susține un proiect de lege amplu pentru simplificarea reglementărilor ecologice, propunere pe care Comisia Europeană urmează să o lanseze pe 26 februarie.
Mobilitate
Merz moștenește o economie în recesiune, agravată de criza din sectorul auto. El recunoaște problemele – costuri ridicate ale energiei și muncii, concurență dură în tranziția la vehicule electrice – dar nu a oferit prea multe detalii despre cum intenționează să îi ajute pe producătorii auto.
În discursurile de campanie a promis reducerea birocrației și a costurilor ridicate, dar nu a sprijinit reformarea „frânei datoriilor” din Germania, ceea ce îi va limita opțiunile de finanțare a unor astfel de inițiative.
Constructorii auto germani depind puternic de piața chineză, ceea ce l-a determinat pe Scholz să cedeze în fața Beijingului, inclusiv prin lobby împotriva taxelor pe mașinile electrice produse în China.
Merz va adopta o linie mai dură față de China și le-a transmis clar producătorilor auto că nu ar trebui să vină la el să ceară ajutor dacă investițiile lor în Asia se dovedesc a fi un eșec.
Comerț
Adoptând o poziție mai dură față de Rusia și China și relansând vechile alianțe cu liderii europeni, Merz are o misiune dificilă dacă vrea să ancoreze economia de export a Germaniei în piețe de creștere precum țările Mercosur, Mexic sau Asia de Sud-Est.
El recunoaște că o axă franco-germană funcțională poate duce la mai multe acorduri comerciale, mai multă predictibilitate pentru companii și, în cele din urmă, o Europă mai puternică. „Trebuie să depășim disputele noastre pe tema Mercosur,” a declarat Merz la Forumul Economic Mondial de la Davos luna trecută, adăugând că este în contact strâns cu președintele francez Emmanuel Macron.
Creștin-democratul a semnalat, de asemenea, o abordare mai dură față de China. Sau cel puțin a recunoscut că economia Germaniei este prea dependentă de problemele și dorințele Beijingului. Totuși, cât de dură va fi în final politica sa comercială va depinde de partenerul de coaliție pe care și-l va alege.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024