Slaba dezvoltare a infrastructurii de transport continua sa impiedice cresterea economica a Romaniei. Sistemul feroviar este invechit iar sistemul de navigatie interna continua sa fie folosit mult sub potential. Lipsa de transparenta a companiilor de stat din sectorul de transport impiedica dezvoltarea retelei de infrastructura, potrivit unei analize a Comisiei Europene.
In domeniul imobiliar oficialii europeni au observat birocratia necesara pentru obtinerea autorizatiilor de construire. In plus doar 50% din proprietatile imobiliare sunt inregistrate iar dintre acestea 15% sunt verificate si inregistrate digital.
Comisia Europeana recomanda promovarea competitiei si eficientei in energie si transport. O a doua masura recomandata este reforma companiilor de stat din transport si domeniul energiei si cresterea eficientei lor. Romania ar trebui sa-si imbunatateasca politicile de eficienta energetica. Pe lista recomandarilor pentru domeniul energetic tara noastra ar trebui sa isi imbunatateasca reteaua transnationala si sa permita interconectarea retelei de gaz.
La inceputul saptamanii Comisia Europeana a formulat recomandarile pe 2014 pentru statele membre. De data aceasta recomandarile s-au axat pe stimularea investitiilor private, cresterea competitivitatii economiilor, reducerea datoriei, diminuarea nivelului ridicat al somajului, combaterea inegalitatii si a saraciei, trecerea la un sistem de impozitare care sa favorizeze locurile de munca.
„In acest fel dorim sa oferim un sprijin puternic statelor membre pentru ca acestea sa iasa din criza si sa revina pe calea cresterii economice, iar recomandarile specifice fiecarei tari au rolul de a le ghida in aceasta directie. Eforturile si sacrificiile depuse pretutindeni in Europa au inceput sa dea roade.” , a declarat Jose Manuel Barosso, Presedintele Comisiei Europene.
Recomandarile specifice fiecarei tari vor fi discutate de liderii UE si de ministrii UE in luna iunie. Acestea vor fi adoptate oficial de catre Consiliul UE al ministrilor de finante la data de 8 iulie. In continuare va fi la latitudinea statelor membre sa puna in aplicare aceste recomandari, prin adoptarea lor in momentul elaborarii bugetelor lor nationale si a altor politici relevante pentru 2015, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.