Urare Craciun 2024

Ce estimeaza bancherii privind creditarea bancara

În primul trimestru al acestui an vor fi condiții mai dure de acordare a creditelor pentru locuințe și terenuri, sunt de părere aproape jumătate dintre bancherii din România care au participat la un sondaj BNR privind creditarea.

Totodată, aceștia estimează menținerea relativ constantă a prețului mediu pe metru pătrat al unei locuințe.

Astfel, pentru primul trimestru al anului curent, instituțiile de credit estimează că standardele de creditare se vor păstra relativ constante, indiferent de tipul creditului, atât în cazul împrumuturilor acordate populației, cât și al celor acordate companiilor nefinanciare.

Percepția la nivel sectorial a riscului de credit asociat creditării societăților comerciale s-a deteriorat, băncile apreciind că șase dintre cele zece sectoare considerate au fost mai riscante în trimestrul IV 2021.

Standardele de creditare

Pentru primul trimestru al anului 2022, cele mai multe instituții de credit mizează pe menținerea relativ constantă a condițiilor de creditare indiferent de tipul creditului.

Însă participanții la sondaj anticipează înăsprirea standardelor de creditare, în proporție de 48% în cazul împrumuturilor destinate achiziției de locuințe și terenuri, respectiv 32% în cel al creditelor de consum.

Un hipermarket va completa polul comercial al unui municipiu

Evoluția cererii de credite ipotecare și a prețurilor locuințelor

Mai mult de jumătate dintre instituțiile de credit respondente au raportat menținerea relativ constantă a prețului mediu pe metru pătrat al unei locuințe în ultimul trimestru din 2021.

Restul de circa 47% au semnalat creșterea într-o anumită măsură a acestuia.

Pentru primul trimestru al anului curent, o pondere importantă (72,9%) a băncilor anticipează menținerea nemodificată a prețurilor proprietăților imobiliare rezidențiale.

Însă 27,1% se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor locuințelor.

În trimestrul I 2022, circa 57% dintre băncile autohtone anticipează păstrarea constantă a cererii de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri.

Restul de 28,5% estimează creșterea moderată iar 14,5% scăderea moderată a cererii.

Evoluția cererii de credit de consum

Așteptările pentru trimestru I sunt de menținere aproximativ constantă a cererii de credite de consum (75,3%), în timp ce 24,7% mizează pe creșterea acesteia.

Evoluții ale riscului de credit asociat creditării societăților comerciale

Majoritatea instituțiilor de credit (peste 95%) a considerat că riscul de credit asociat împrumuturilor acordate IMM și corporațiilor s-a menținut constant în trimestrul IV 2021, evoluțiile fiind similare celor din ultimele trei trimestre.

Din perspectiva dimensiunii IMM, procentul băncilor care consideră că microîntreprinderile au devenit mai riscante din punct de vedere al acordării de împrumuturi a rămas relativ constant față de trimestrul anterior, la valoarea de 4%.

În continuare, sectorul bancar consideră că cel mai riscant segment este cel al întreprinderilor mici.

În trimestrul IV 2021, 29% dintre bănci și-au înrăutățit perspectiva asupra riscului de credit pentru acest segment, în creștere față de 18% în trimestrul III 2021.

Pe fondul evoluțiilor nefavorabile și al incertitudinilor din piața de energie, sectorul energetic rămâne cel mai riscant, 81% dintre bănci considerându-l mai riscant față de trimestrul anterior.

Al doilea cel mai riscant sector în acest trimestru este considerat a fi cel industrial (38% procent net), fiind urmat de sectoarele construcții (32% procent net), turism și transporturi (28% procent net) și sectorul intermediere financiară (16% procent net).

Pe de altă parte, riscul de credit s-a menținut relativ constant pentru sectoarele agricultură, tranzacții imobiliare, comerț și alte servicii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus