În anul 2024 au fost un număr record de alegeri, în care am asistat la ascensiunea populismului, băncile centrale și-au schimbat brusc direcția și au redus ratele dobânzilor, iar economiștii au primit o lecție clară că există, într-adevăr, atât elemente ciclice, cât și structurale ale creșterii economice, arată analiștii de la ING Think.
Zona euro
Noua Comisie Europeană se va confrunta cu inițiative comerciale din partea noii administrații americane, în timp ce va trebui să lanseze inițiative pentru a pune în practică recomandările Raportului Draghi.
Cu un guvern minoritar constant amenințat în Franța și alegeri în Germania programate pentru februarie, fundalul politic nu este ideal pentru relansarea economiei zonei euro, care aproape a stagnat.
Indicatorul PMI pentru sectorul manufacturier și al serviciilor a scăzut sub nivelul de 50 (pragul între expansiune și contracție) în noiembrie, iar indicatorul de sentiment economic al Comisiei Europene s-a stabilizat la un nivel scăzut.
În același timp, inflația crește din nou din cauza unor efecte de bază nefavorabile. Creșterea salariilor în al treilea trimestru a fost mai mare decât estimările, însă ultimele acorduri salariale din Germania sugerează o moderare pe viitor.
Deși tendința inflației este descendentă, anumiți factori, cum ar fi creșterea prețurilor alimentelor, fac ca perspectivele să devină mai volatile. Aceasta va menține probabil Banca Centrală Europeană pe o traiectorie de relaxare treptată a politicii monetare.
Europa Centrală și de Est
Analiștii observă o redresare economică, dar aceasta este mai lentă decât se aștepta. Procesul de dezinflație s-a blocat practic, iar în unele zone apar riscuri noi de inflație.
În cazul României, Banca Națională ar putea să reia ciclul de reducere a ratelor dobânzilor, după suspendarea acestuia în octombrie, cu reduceri de 75 puncte de bază până în luna mai 2025.
Mărfuri
Prețurile petrolului rămân într-un interval stabil. Politica OPEC+ rămâne esențială pentru piața petrolului, iar grupul a convenit extinderea reducerilor de producție cu încă o lună. Totuși, politica de producție pentru 2025 este încă incertă.
Prețurile gazului natural în Europa au crescut, odată cu creșterea cererii din sectorul energetic, în timp ce riscurile legate de livrările rusești persistă. Gazprom a oprit livrările către OMV din cauza unui litigiu, dar Rusia continuă să vândă pe piața spot.
Piața se pregătește pentru încheierea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, odată cu expirarea acordului de tranzit la finalul acestui an.
Băncile centrale în 2025: O nouă strategie
Băncile centrale își ajustează din nou calculele pe măsură ce ne apropiem de 2025.
Banca Centrală Europeană (BCE): După ce a fost lentă în a răspunde inflației în creștere, BCE pare acum hotărâtă să readucă rapid ratele dobânzilor la un nivel neutru. Analiștii ING Think se așteaptă ca BCE să coboare sub nivelul neutru, cu rata depozitelor la 1,75% înainte de lunile de vară.
Previziuni pentru gospodăriile europene
Creșterea cheltuielilor: Consumatorii europeni au fost precauți, dar acest lucru ar putea începe să se normalizeze anul viitor.
Piața imobiliară: Cu rate ipotecare mai mici și venituri nominale mai mari, prețurile locuințelor vor crește, iar tranzacțiile imobiliare se vor înmulți.
Consum moderat crescut: Este așteptată o ușoară creștere a consumului gospodăriilor, sprijinită de redresarea pieței locuințelor și de veniturile mai mari.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024