O pompă submersibilă este o pompă care trebuie să fie complet scufundată pentru a aspira fluidul. Acestea se folosesc adesea în puțuri și găuri de foraj adânci, deoarece sunt ideale pentru pomparea apei din adâncurile subterane. De obicei, nu suferă de cavitație (limita fizică pentru aspirarea apei de la suprafață) ca și pompele de suprafață, ceea ce înseamnă că modelele submersibile au revoluționat ridicarea apei din adâncime, împingând apa la suprafață.
Există diferite subcategorii, bazate pe o varietate de principii de inginerie. Cele mai comune tipuri sunt prezentate mai jos:
- Pompe centrifuge;
- Pompe cu rotor elicoidal;
- Pompe de ridicare cu aer;
- Pompe cu jet de puțuri adânci;
- Și pompe hidraulice submersibile cu berbec, cum ar fi pompa de impact.
Una dintre diferențele clare dintre aceste pompe este modul în care se alimentează. Modelele submersibile centrifuge și cu rotor elicoidal sunt alimentate de energie electrică. Aceasta poate fi obținută de la rețea, de la panouri solare, baterii sau alte surse regenerabile. Pompele de aer comprimat sunt alimentate de același tip de aer și, atât pompele cu jet de puț adânc, cât și cele hidraulice submersibile cu berbec (cum ar fi pompa de impact) sunt alimentate de debitul de apă generat de o pomă de suprafață situală la nivelul solului.
Pompele sunt printre cele mai eficiente opțiuni disponibile dacă trebuie să pompezi lichid dintr-un corp mare de apă. În timp ce majoritatea pompelor de apă sunt poziționate în afara corpurilor de apă și trag lichidul la suprafață, pompele submersibile sunt scufundate și împing apa la suprafață.
Acest proces este mult mai puțin consumator de energie decât aspirarea sau tragerea apei la suprafață, ceea ce înseamnă că variantele submersibile sunt accesibile și produc rezultate de înaltă calitate.
În mod evident, modelele submersibile pot funcționa eficient doar în corpuri de apă care sunt suficient de adânci pentru a putea fi scufundate. Cu toate acestea, dacă ai acces la un corp de apă adânc, acestea sunt soluția ideală. Dar pentru ce le poți folosi mai exact? Iată trei dintre cele mai comune utilizări pentru aceste dispozitive la îndemână.
Pompă submersibilă pentru irigare
Dacă deții un teren și vrei să te asiguri că este bine irigat și sănătos, o pompă de adâncime este soluția ideală pentru tine. Scapă de furtunul de grădină și ușurează-ți munca.
Indiferent dacă deții o grădină de dimensiuni medii sau mai multe hectare de teren agricol, poți folosi una sau mai multe pompe pentru a-ți alimenta terenul cu apă dintr-un rezervor, lac sau altă sursă convenabilă.
Datorită costului scăzut și a funcționalității ridicate a pompei, ar trebui să poți folosi sistemul de irigare pe bază de pompă ori de câte ori este necesar pentru pământul tău.
Pompă submersibilă pentru puțuri și foraje
Ai un puț sau un foraj adânc pe care dorești să îl folosești pentru a-ți completa alimentarea cu apă? O pompă care aduce apa la suprafață de la adâncimi mari te poate ajuta să îndeplinești această sarcină.
Când ești gata, vei avea nevoie de o modalitate de a transfera apa din puț sau foraj în rezervoare de stocare. Modelele de pompe submersibile sunt ideale pentru această sarcină. Sunt suficient de eficiente pentru a pompa apa de la adâncimi mari fără a utiliza prea multă putere sau a deveni suprasolicitate.
Drenarea apei nedorite de pe terenul tău
Trebuie să scapi de un iaz sau un corp de apă similar care se află în prezent pe terenul tău? Dacă ai un corp de apă nedorit, pompele de adâncime te pot ajuta să îl scurgi rapid și eficient. De asemenea, pot fi folosite pentru a pompa apa din subsoluri și din alte zone care ar putea fi inundate.
Cum să alegi o pompă submersibilă
Lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi o pompă de adâncime sunt:
- La ce nivel de adâncime se află apa?
- Cât de departe de sol vrei să ridici apa?
- Care este puterea totală de pompare (adâncimea apei sub pământ plus înălțimea apei de suprafață în rezervor deasupra solului)?