Oferte locuri de munca top

Ce cauta cumparatorii de pe piata imobiliara

Potențialii cumpărători de pe piața imobiliară caută mai ales apartamente cu două camere în marile orașe din țară.

Pentru a fi considerate ideale, acestea trebuie să fie dotate cu centrală termică, să fie localizate într-o zonă care dispune de conexiuni bune la rețeaua de mijloace de transport în comun, într-un bloc care le oferă proprietarilor acces la un loc de parcare sau la un garaj.

Acestea sunt concluziile unui sondajul realizat de Imobiliare.ro în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025 în rândul potențialilor cumpărători interesați de realizarea unei achiziții imobiliare în principalele șase centre urbane din România (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara) sau în localitățile situate la periferia acestora.

Casele din zona periurbană sunt considerate, de asemenea, o alternativă tentantă pentru cumpărători, în contextul în care pot oferi mai mult spațiu la un preț de multe ori mai scăzut decât cel al unor proprietăți aflate în oraș.

Acestea depășesc apartamentele cu trei și patru camere în topul celor mai dorite locuințe în 2025.

Prețul contează și el, cei mai mulți potențiali cumpărători propunându-și să nu plătească mai mult de 120.000 de euro pentru viitoarea lor locuință.

Circa 34% dintre ei vor ca tranzacția să fie încheiată cu cash, dar pentru mulți alții accesarea unui credit ipotecar rămâne o necesitate.

Apartamente cu două camere și case la periferia orașului

Cei mai mulți cumpărători interesați de realizarea unei achiziții imobiliare într-unul dintre marile orașe din țară sau în localitățile din împrejurimile acestora își doresc să găsească un apartament cu două camere care să le răspundă nevoilor.

În  total, 33% dintre respondenții sondajului și-au arătat intenția de a cumpăra o astfel de locuință în 2025.

Pe locul al doilea în topul preferințelor se găsesc casele. Localizate, în general, în localitățile de la periferia principalelor centre urbane din România, acestea stârnesc anul acesta interesul a 27% dintre cei care au pornit în căutarea locuinței ideale.

“Periurbanul rămâne o alternativă de locuire atractivă, deoarece, cu condiția unui amplasament bun, oferă un echilibru între confortul unui spațiu de locuit mai mare și prețul de achiziție atrăgând familii tinere cu copii”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Locul al treilea este ocupat de apartamentele cu trei camere, nevoia de spațiu fiind evidentă în ultimii ani pentru un segment destul de extins al pieței, în special în rândul familiilor cu copii și al celor care lucrează încă în sistem remote sau hibrid și vor să amenajeze acasă un spațiu adecvat de muncă.

Garsonierele și apartamentele cu patru camere ocupă ultimele poziții în top.

Locuințele de tip studio sau garsonieră sunt vizate de cele mai multe ori de tineri și de micii investitori având avantajul unui cost mai redus.

Apartamentele cu patru camere le pun la dispoziție viitorilor proprietari suprafețe mai mari de locuire, dar pentru cumpărarea lor este necesară, în general, o investiție mai consistentă.

În București, de exemplu, apartamentele noi cu patru camere au ajuns să se vândă cu un preț mediu de 3.030 euro/mp util, în condițiile în care media la nivel de oraș pe segmentul rezidențial nou abia atinge 2.059 euro/mp util.

O proprietate similară poate fi cumpărată în Timișoara cu un preț mediu de 2.328 euro/mp util versus 1.994 euro/mp util, prețul cerut la nivelul pieței locale pentru locuințele finalizate în ultimii cinci ani.

Centrala termică, un “must-have” pentru cei mai mulți cumpărători

Locuința ideală trebuie să fie dotată cu centrală termică, sunt de părere 73% dintre respondenții sondajului Imobiliare.ro.

Dorința lor de a obține independența față de sistemul de termoficare local vine cel mai probabil pe fondul problemelor pe care le-au întâmpinat pe parcursul ultimilor ani cu apa caldă și căldura.

În timp ce românii își doresc să aibă centrale termice în case, la nivel european se fac pași spre eliminarea treptată, până în 2040, a cazanelor și sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili, în baza Directivei privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și de statele membre UE.

O locuință ideală trebuie să le ofere viitorilor proprietari acces facil la mijloacele de transport în comun.

Aproape 60% dintre cei intervievați consideră că acest aspect este deosebit de important, fapt ce ne indică un interes în creștere pentru obținerea unei localizări superioare și potențiala favorizare a acesteia în detrimentul prețului.

O astfel de schimbare în comportamentul consumatorilor ar fi un semn clar al unei mai bune înțelegeri a impactului pe care îl pot avea locuințele asupra calității vieții.

Pentru 54% dintre respondenți locul de parcare sau garajul nu trebuie să lipsească.

Interesant este și faptul că 5% dintre potențialii cumpărători care au participat la sondaj afirmă că un buncăr este un element pe care și-l doresc la casa sau în blocul în care vor ajunge să cumpere un apartament anul acesta.

Piscina este ultima pe lista lor de dorințe, doar 4% dintre ei propunându-și să găsească o proprietate care să le permită accesul la o astfel de facilitate de relaxare în timpul liber.

Prețul – un element important în decizia de achiziție și marea nemulțumire a cumpărătorilor

Peste 60% dintre cei care și-au propus să facă anul acesta o achiziție imobiliară vor să plătească cel mult 120.000 de euro pentru a deveni proprietari, potrivit rezultatelor sondajului.

Aproximativ 16% dintre respondenți vor să plătească între 120.001 și 170.000 de euro pentru viitoarea lor locuință.

Doar 8% sunt dispuși să achite mai bine de 250.000 de euro.

“Vedem o discrepanță între așteptările cumpărătorilor și realitatea pieței. În majoritatea cazurilor, acolo unde vorbim de un apartament nou cu două camere într-un ansamblu rezidențial bine poziționat la care adăugăm un loc de parcare și TVA, vom vedea că prețul obținut tinde să depășească pragul acesta de 120.000 de euro”, a explicat Daniel Crainic.

Felul în care au evoluat prețurile locuințelor în ultima perioadă, alături de raportul calitate-preț destul de scăzut întâlnit în unele situații, sunt de altfel și marile nemulțumiri pe care le au românii care au pornit în această perioadă în căutarea unei proprietăți.

Fotografiile care nu au cea mai bună calitate, lipsa releveului din anunț și uneori chiar a informațiilor mai detaliate privind proprietatea, inclusiv cele legate de localizarea sa exactă, sunt alte dificultăți cu care aceștia se confruntă când încearcă să identifice locuința potrivită.

Creditul ipotecar, o necesitate pentru mulți cumpărători

Doar 34% dintre cei care au luat parte la sondajul realizat de Imobiliare.ro au declarat că intenționează să cumpere o locuință cu cash în 2025.

Alți 38% vor să apeleze la un credit ipotecar pentru a încheia tranzacția, în timp ce 28% dintre respondenți nu au luat încă o decizie finală în acest sens.

Ținând cont de mersul pieței de creditare și de contextul prețurilor în continuă creștere, mulți dintre aceștia din urmă vor ajunge să apeleze în final la finanțare, spun specialiștii, dacă nu pentru suma totală necesară achiziției, măcar pentru o parte din aceasta.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus