Oferte locuri de munca top

CCIB: Topul firmelor din Bucuresti

De trei decenii, CCIB premiază excelența în afaceri la Topul firmelor din București

 

 

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat miercuri, 25 octombrie, în Aula Carol I, cea de a XXX-a ediție a Topului Firmelor din Bucureşti, eveniment de referinţă pentru viaţa economică a Capitalei. La ceremonia de înmânare a premiilor au participat, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, personalităţi de prim-plan din spaţiul economic, reprezentanți ai Guvernului, reprezentanți ai administrației locale şi ai unor organizaţii neguvernamentale.

”2023 este pentru Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București un an special! Sărbătorim 155 de ani de activitate camerală neîntreruptă și trei decenii de când, în fiecare toamnă, premiem excelența în toate formele ei, în cadrul Topului Firmelor. De asemenea, în acest an plin de semnificații pentru echipa noastră, după 14 ani, am reluat tradiția organizării etapei pe cele 6 sectoare ale Capitalei”, a afirmat Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei bucureştene, în deschiderea Galei de premiere.

Potrivit CCIB, laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

„Deși provin din domenii diferite, din companii de toate dimensiunile, cu istorie de zeci de ani sau mult mai tinere, premianții noștri și-au condus activitatea după aceleași valori și principii. Au ieșit constant din zona de confort, au dărâmat bariere și au gestionat proactiv situații atipice. De asemenea, au înțeles că nu poţi fi un concurent redutabil dacă nu intri, înainte de toate, în competiţie cu tine însuţi și dacă nu ești conștient de forța pe care o echipă pregătită și implicată o imprimă companiei”, a punctat președintele CCIB.

Potrivit metodologiei de top, dintre cele 163.713 firme cu sediul social în București care au depus bilanţul aferent anului 2022, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 63.631 firme, în creștere cu 12% față de anul precedent. Dintre acestea, Camera bucureșteană a premiat 7.409 firme (+2,2%, comparativ cu ediția anterioară).

În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană activează în domeniul serviciilor (2.573 firme, 34,7% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerțului (2.043 de companii, 27,6% din total) și de cele cu profil industrial (1.492 firme, 20,1% din total). Remarcăm faptul că CCIB a premiat anul acesta, potrivit metodologiei de top, 473 companii ce activează în construcții, respectiv 6,4% din totalul companiilor laureate.

În clasamentul întocmit de Camera bucureşteană, o pondere de 5,7% revine domeniului cercetare, dezvoltare şi inovare (respectiv 423 entităţi premiate), turismului, 3,3% (247 firme laureate), iar agriculturii, silviculturii şi pescuitului, 2,1% (158 companii).

În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe, companiile au fost premiate pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.

Cele 7.409 companii din Topul București au realizat o cifră de afaceri cumulată de 137 mld. euro (+44% față de ediția precedentă) și un profit din exploatare de peste 14,2 mld. euro (+48%).

Pe lângă distincțiile acordate pentru rezultatele economice obținute în anul 2022, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe primele trei poziții în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului”, firmei IVATHERM SA, și trofeul „Ioan V. Socec”, Televiziunii Române pentru emisiunea „Banii, azi”.

 

Sus