Urare An Nou 2024

Cât costă reabilitarea unei case vechi

articol 01ing. Sorin Turcuş

Există multe case în mediul rural cu vârste venerabile a căror viaţă poate fi prelungită cu cheltuieli minime. Totul este ca, în urmă unor investigaţii de specialitate, să se constate că lucrarea este fezabilă.
În cele ce urmează vom vedea cum poate fi reabilitată o locuinţa pe parter a cărei structura de rezistenţă nu a suferit prea mult faţă de solicitările la care a fost supusă în decursul timpului.
Locuinţa analizată în prezentul studiu de caz are o formă dreptunghiulară, cu laturile de 14 m x 7 m (suprafaţa construită este de 98 mp). Este compusă din trei camere de locuit cu o suprafaţă de 48 mp, o cameră de bucătărie de 27 mp, o cămară/debara de 6 mp şi două holuri de 7 mp şi 4 mp.
Locuinţa mai are o veranda de 4 mp. Are trei intrări: două la capetele holului de 7 mp care desparte două camere de locuit de comandate de a treia cameră şi bucătăria; a treia (care poate fi considerată drept intrare principala) este din veranda.
Din punct de vedere constructiv, locuinţa are zidărie portantă din cărămizi pline, grosimea zidurilor atât interioare, cât şi exterioare fiind de 25 cm, stâlpişori, buiandrugi şi centură din beton armat. Podina de la pod este din grinzi ecarisate de lemn uscat de salcâm, tavanul fiind tencuit pe şipci din lemn. Între grinzile din lemn, pe şipci este pusă izolaţie pământ. Peste grinzi este bătută o podină din scândură brută. Învelitoarea este din tablă pe şarpantă din lemn. Fundaţia este din beton se înălţă la circa 40 cm deasupra solului. Toate intrările în locuinţa sunt prevăzute cu scări din beton simplu.
Situaţia actuală a locuinţei
Trecută prin două cutremure majore şi având o vârstă de aproape 50 de ani, locuinţa are unele avarii care însă nu-i pun în pericol iminent integritatea. Principalele avarii sunt fisurarea în diagonală a pereţilor exteriori şi interiori situaţi pe latura mică a locuinţei, desprinderea tencuielii la tavane şi erodarea tencuielii la soclul construcţiei.
În general, tencuiala exterioară, cu excepţia fisurării pereţilor, se prezintă într-o stare bună. Pardoselile din duşumea sunt în stare bună, fiind deteriorate pardoselile din ciment sclivisit ale holurilor şi ale verandei. Treptele de la cele trei intrări au un mare grad de degradare.
Reabilitare şi consolidare
Lucrările de reabilitare au fost gândite în ideea că prin cheltuirea unei sume cât mai mici să se obţină o locuinţa întinerită, care să corespundă unor cerinţe de locuit moderne.
Considerându-se că cele două cutremure majore care au avut efecte minore asupra locuinţei nu au afectat prea mult fundaţia, s-a considerat că este mai bine să nu se intervină asupra acesteia, singura lucrare fiind repararea tencuielii soclului şi refacerea scărilor.
În ceea ce priveşte pereţii, aceştia vor fi curăţaţi de tencuială la interior, fisurile vor fi injectate cu materiale speciale cu mare putere de aderenţa, ulterior montându-se plasa sudată cu ochiuri de 10 cm şi diametrul barelor de 4 mm.Totodată, pereţii exteriori de pe latura scurtă vor fi asiguraţi şi cu tiranţi din otel beton PC52 D=14mm.
Lucrările de modernizare
Pentru îmbunătăţirea termoizolării clădirii, având în vedere că tencuiala la exterior se găseşte într-o condiţie bună, pereţii vor fi placaţi la interior cu polistiren expandat în grosime de 10 cm. Se va îndepărta pământul dintre grinzile podului şi se va monta vată minerală bazaltică în grosime de 10 cm. Peste termoizolaţie se va plasa, peste grinzile podinei, o podină din OSB3 cu grosimea de 15mm.
Plafonul tencuit pe şipci va fi înlocuit cu un tavan fals din plăci de gips carton de 9.5 mm agăţat prin intermediul elementelor metalice de grinzile podinei de la pod. Podul va rămâne în continuare rece, pentru a putea fi utilizat pentru conservarea unor alimente, iarnă.
Tabla zincată a acoperişului, fiind într-un stadiu înaintat de eroziune, va fi înlocuită cu tablă zincată nouă, menţinându-se astereala şi şarpanta care se prezintă în condiţii bune.
Vor fi refăcute pardoselile din ciment degradate, montându-se plăci de gresie antiderapante (veranda va fi placată cu plăci de gresie rezistente la îngheţ.
Va fi înlocuită toată tâmplăria: cea exterioară cu ferestre PVC cu geam termopan, uşile exterioare cu uşi metalice termoizolante ; uşile interioare cu uşi din panel.
În tabelul alăturat prezentăm numai cheltuielile minime de reabilitare a locuinţei. Aceste cheltuieli pot creşte în momentul în care beneficiarul doreşte să transforme unele încăperi în camere de baie, bucătărie şi dinning, să supraînălţe aticul şi să transforme podul în spaţiu locuibil (ipoteza în care se va termoizola şi acoperişul), să monteze instalaţii sanitare, etc.

Descarca articolul

11 Comentarii

  1. Donea gina said:

    Bună seara ăsta vrea sa știu cit costa o consolidare .la o casa de paianta 3 camere am găuri foarte mari în tavan nu știu dacă mai rezista iarna ăsta. Ar trebui sa vedeți la fata locului.

  2. Ruxandra Mihaiescu said:

    Bună ziua. Util articolul dumneavoastră. O reabilitare poate fi o soluție bună pentru un proprietar cu un buget redus. Sau dacă se dorește renovarea locuinței pentru a-i crește prețul de vânzare. Mai există și o tendință a multor tineri care își cumpără o casă în zone rurale, să caute case pe care să le refacă după propriile necesități. O casă ca aceasta se poate amenaja exterior și interior, cu costuri rezonabile, dacă materilale de construcție se achiziționează dintr-un singur loc, cu posibilitatea de a obține oferte, discounturi. Ca de exemplu, http://expotopconstruct.ro/despre-noi/

  3. Adina said:

    Si eu doresc o reabilitare la o casa cu patru camere si o camara cu transformarea podului in mansarda

  4. Voicu gabriela said:

    Reabilitarea unei casute vechi din paianta.3 camere mici o bucatarie si o baie.Cit ar fi costul?

  5. Popescu Adrian said:

    Buna ziua
    As dorii,sa reabilitez o casa de paianta cu trei camere in cartierul Rahova str. Rupea.Vreau ,sa-mi spunetti ,daca se poate un pret estimativ si in ce consta reabilitarea.Camerele au 16 metri patrati ,plus un vestibul si o bucatarie.
    Astept raspuns !
    Va multumesc !

  6. Funduc said:

    Buna ziua!

    Si pe mine ma intereseaza o evaluare pentru reabilitarea unei case vechi, mai exact, a bunicilor mei. Casa se regaseste la 50 de km pe Bucuresti Pitesti.
    Avand in vedere cele de mai sus, va rog, daca se poate, sa imi recomandati o echipa din zona, operativa si onesta pentru realizarea acestei lucrari.
    Multumesc!

  7. Vio said:

    Mă interesează estimarea cheltuielilor de renovare a unei case mici cu doua camere și un antreu, camerele au 4,45×4,30 fiecare, iar antreul 3,05×2,20. Într-o cameră aș face baia. Aș vrea să știu dacă ar trebui consolidată fundația și refăcut acoperișul. Pereții sunt din cărămidă plină, iar gosimea lor este de 30 cm.

  8. Matei Daniela said:

    Bună ziua! Cat costa sa modernizeze o casa de paianta la Tar, 3 camere de locuit?

  9. CECILIA CONSTANTINESCU said:

    BUNA ZIUA ,AM O CASA IN TRANSILVANIA .DIN CARAMIDA, ACOPERITA CU TIGLA ,IN STARE BUNA,DAR ARE PROBLEME LA SOCLU ,ESTE PE BECI CU DOUA CAMERE ,AMPRENTA ESTE DE 90 m patrati.DECI ,LUCRARILE FACUTE DE FIRMA DIGI SI CANALIZAREA AU LASAT TERENUL DIN FATA CASEI ,AFANAT SI S-A INFILTRT APA LA SUBSOL.ASA CA AS VREA SA RENOVEZ ,VA ROG APRECIATI CAT ESTIMATI O REABILITARE A CASEI INTERIOR SI EXTERIOR CU POD RECE SI BECI REABILITAT. MUTUMESC (JUD, SIBIU)

Sus