Am găsit să cumpăr, de ocazie, la un preţ foarte bun un apartament într-un bloc construit înainte de 1970, care, deşi vechi, îndeplineşte condiţiile de risc seismic.
Bineînţeles că în apartament nu se mai intervenise de foarte multă vreme fiind necesară renovarea lui de la A la Z.
Care ar trebui să fie ordinea în care să fie începute lucrările?
În urma consultării unui specialist am decis că această ordine ar fi următoarea:
Ø înlocuirea întregii instalaţii electrice bazată pe conductor din aluminiu de tip INTENC cu o instalaţie pe baza conductorilor din cupru introduşi în tuburi din PVC, precum şi completarea acesteia cu locurile de priză, întrerupătoare şi corpuri de iluminat în conformitate cu configuraţia dorită a apartamentului.
Ø înlocuirea în totalitate a instalaţiilor sanitare a căror vechime nu mai putea conferi siguranţă în funcţionare.
Ø procurarea şi montarea de noi obiecte şi armături sanitare atât pentru baie, cât şi pentru bucătarie.
Problema instalaţiilor odata rezolvată se poate trece la renovarea părţii de finisaje ale apartamentului, în următoarea ordine:
Ø curăţarea pereţilor, tavanelor şi pardoselilor de vechile materiale care erau uzate fizic şi moral;
Ø evacuarea deşeurilor rezultate, într-un container închiriat care costă circa 130 lei/mc şi care poate sta 3 zile la dispoziţie. Singure, deşeurile nu au mai mult de un metru cub, dar se poate întâmpla ca vechiul proprietar să nu fi golit în mod corespunzător apartamentul, aşa încât containerul le poate prelua şi pe acestea având o capacitate de 7 mc. (bineînţeles că preţul total se negociază cu proprietarul containerului).
Ø nivelarea şi uniformizarea tuturor suprafeţelor curăţate şi gletuirea suprafeţelor ce urmează a fi vopsite cu vopsea lavabilă.
Ø montarea plăcilor de faianţă la baie şi la bucătărie. Este recomandabil ca la baie toţi pereţii să fie placaţi până la tavan pentru a preîntâmpina eventuale infiltraţii de apă prin spatele plăcilor de faianţa. Eventual, poate rămâne neplacată o parte din peretele unde se află uşa de acces în încaperea sanitară. Iar la un apartament cu trei camere la bloc, având o încăpere de baie de 3 – 4 mp, nici costurile nu vor fi prea mari dacă procedăm astfel. La bucătărie vom monta plăci de gresie numai pe partea unde se găsesc spălătorul, aragazul şi blatul de lucru al bufetului de bucătărie. Ceilalţi pereţi este recomandat să fie vopsiţi cu vopsea lavabilă antimucegai. Tot cu o astfel de vopsea lavabilă vopsim şi pereţii rămaşi neplacaţi de la baie şi tavanele de la baie şi de la bucătărie.
Ø aplicarea vopselei lavabile în trei straturi (amorsă şi două straturi de lavabilă) pe toate suprafeţele pregătite anterior;
Ø dacă nu am schimbat corpurile de încălzire (dacă se păstrează racordarea la termoficare este recomandabil ca să fie utilizate corpurile de încălzire vechi, din fontă dacă acestea se găsesc într-o stare acceptabilă) procedăm la revopsirea acestora cu un lac termorezistent;
Ø în cazul în care nu înlocuim tâmplăria veche cu o tâmplărie nouă o vom revopsi recondiţionând totodată cercevelele şi tocurile;
Ø dacă locuinţa are parchet din lemn masiv, în stare bună, vom raşcheta şi lăcui parchetul.
Ø dacă locuinţa a avut linoleum, îl vom înlocui în toate spaţiile cu un parchet nou, de preferat pentru o astfel de locuinţă să fie parchet laminat.
Singurul lucru pe care l-am putea evalua este costul manoperei, care şi aceasta poate varia în funcţie de meseriaşii angajaţi, de zona geografică, etc.
În tabelul 1 prezentăm, cu titlu informativ, costurile minime şi maxime pe metru pătrat ale unor lucrări de igienizare a locuinţei. În costul materialelor nu sunt incluse materialele de bază (plăci de gresie şi de faianţă, parchet, etc a căror varietate imensă dă posibilitate beneficiarului să îşi aleagă materialul care îi place).
Pentru a vă putea face o idee asupra preţului materialelor utilizate la recondiţionarea locuinţei, în tabelul 2 prezentăm limitele de preţuri întâlnite de noi pe piaţă:
În tabelul 2 am inclus, cu precădere, principalele materiale utilizate la recondiţionarea unui apartament de bloc.
Lista nu este nici pe departe restrictivă, putând fi completată cu o mulţime de alte materiale cum ar fi:
Ø mochete de uz casnic cu preţuri cuprinse între 4.59 şi 249,99 lei/mp,
Ø linoleum cu preţuri între 14,99 şi 52,90 lei/mp,
Ø lambriuri din lemn cu preţuri cuprinse între 22.30 şi 49,95 lei/mp,
Ø lambriuri din PVC, având preţul 9,25 – 40,99 lei/mp,
Ø lambriu din MDF la 18,3 – 19,30 lei/mp,
Ø folie PVC, montaj parchet laminat: 1,18 – 6,02 lei/mp.
Chiar dacă am vrea nu putem prezenta întreaga gamă de tâmplarie cu geam termopan, aceasta producându-se într-o gamă mare de materiale pentru cercevele: lemn, PVC, aluminiu, cu 3, 4, 5, 6 şi chiar 7 camere, şi o gamă mare de tipuri de sticlă. De asemenea, tâmplăria interioară se produce dintr-o gamă mare de materiale: lemn, PVC, MDF, etc, preţurile variind de la producător la producător şi de la material la material.
Pentru a vă putea face o imagine cât costă renovarea unui apartament, fără costul plăcilor de gresie şi faianţă şi al parchetului, prezentăm tabelul 3.
Desigur că la cheltuielile prezentate se vor adăuga cele cu refacerea instalaţiei electrice şi a celei sanitare, eventuala procurare de tâmplarie nouă sau modificarea instalaţiei de încălzire.
La cheltuielile de mai sus se pot adăuga cele cu renovarea balcoanelor sau a logiilor, achiziţionarea şi montarea unei uşi noi la intrarea în apartament, instalarea unor detectori de gaze şi antiefracţie, etc.
Important este ca, la contractarea unor astfel de lucrări să fie convenit cu executanţii un deviz care să poată fi urmărit pe durata lucrărilor. Nu spune nimeni că nu pot apărea pe parcurs şi lucrări ce nu au putut fi luate iniţial în calcul sau că beneficiarul nu poate emite noi cerinţe care să modifice devizul iniţial. Esenţial este ca, în baza devizului lucrării, beneficiarul să ştie cum îşi gestionează bugetul pentru lucrarea respectivă. Iar când executantul solicită sume suplimentare să poată să îi ceară acestuia justificarea cererii.
Este practic imposibil să se compare costurile de realizare a lucrărilor de renovare pentru aceeaşi lucrare la aceleaşi tipuri şi suprafeţe de locuinţă, în special datorită varietăţii foarte mari de preţuri ale materialelor. Nu trebuie omis nici faptul că una va fi manopera solicitată pentru o locuinţă de lux şi alta pentru una uzuală. Totuşi, concurenţa de pe piaţă nu permite diferenţe prea mari de manoperă. Şi în fapt, fiecare lucrare are propria negociere.