Oferte locuri de munca top

Casele pe structură de lemn nu sunt mai ieftine decît cele clasice

casa lemn Casele pe structură de lemn sunt privite ca variantă low-cost dintre toate posibilitățile constructive oferite de piață.

Totuşi, cele care se construiesc acum în ţara noastră nu sunt însă sub nici o formă mai ieftine cu 30 – 40% comparativ cu o casă traditională din cărămidă sau BCA, spun reprezentanţii Asociaţiei Constructorilor de Case pe Structură din Lemn Romwoodhouse. Prețurile conform devizelor, în cazul în care casele  sunt executate conform recomandărilor Eurocod 5, sunt sensibil egale, sau chiar ușor peste cele ale caselor pe structură  tradițională.

Potrivit Romwoodhouse, piața locuinţelor pe structură de lemn în ţara noastră a ajuns la 5% din totalul construcţiilor rezidenţiale.

Casele moderne pe structură de lemn sunt superioare din punct de vedere energetic caselor tradiționale, superioare ca și comportament la mişcările seismice, au durata de viață normată egală şi suportă o arhitectură complexă (şi mai uşor de executat).

Casele pe structură de lemn au durata de execuție a structurii de rezistență pe şantier redusă, de aproximativ trei săptămâni. Ele nu sunt mai expuse la incendiu decât casele tradiționale. Structura este în interior, lemnul este protejat și neexpus. Având în vedere că peste 90% din incendii  sunt cauzate de improvizații, casele moderne care respectă normativul cu privire la realizarea instalațiilor interioare – nu prezintă nici un pericol în exploatare.

Casele moderne pe structură de lemn nu scârțâie. Această problemă este pusă pe seama dușumelelor din lemn și nu are nici o legătură cu structura solidă a casei.

Din păcate, spun cei de la Romwoodhouse, casele pe structură de lemn nu beneficiază de normative care să clarifice modul corect de realizare a acestor construcții și, din acest motiv, firmele de construcții au mari probleme cu cei care construiesc după bunul plac, profitând de neimplicarea autorităților și dublate de permisivitatea realizării acestora fără documente (în regie proprie).   Asociația Romwoodhouse lucrează la o normă internă ce va recunoaște o parte din tipurile constructive a caselor pe structură de lemn.

Preşedintele asociaţiei, ing. Constantin Branca, speră că în viitorul apropiat autoritățile vor modifica legea 50/1995 și legea 10/1991, astfel încât să nu mai existe posibilitatea de a construi în regie proprie fără să fie cunoscut și constructorul. “Ne dorim ca pe viitor casele pe structură de lemn să nu mai fie considerate o alternativă ieftină şi de calitate proastă, ci să fie așezate acolo unde Europa le-a așezat de mult timp, adică, în vârful piramidei”, spune domnul Branca.

Sus