Urare An Nou 2024

Case eficiente energetic construite pe structuri de lemn prefabricate

Eficiența energetică este acum cerința principală a unei noi construcții. Standardul nZEB obligă pe toți cei implicați să construiască clădiri bine izolate termic, bine asamblate, astfel încât consumul de energie pentru întreținerea lor (încălzire, răcire, iluminat, ventilație, apă caldă) să fie cât mai scăzut, fătă ca nivelul de confort să aibă de suferit. Sistemul de construcție cu structuri prefabricate de lemn se aliniază foarte bine acestor cerințe. Îmbinarea perfectă dintre pereți sau pereți și planșee, stratul gros de material izolator aflat atât în interiorul pereților, cât și în exterior contribuie la obținerea unor case eficiente energetic al căror consum de întreținere este foarte scăzut.

Eficiența energetică – cerința principală a noilor construcții

Pentru a fi considerată eficientă energetic, o clădire trebuie să consume anual pentru întreținere sub 50 kWh/m². Foarte bine proiectate și construite, folosind în mod activ forme de energie alternativă (lumina și căldura solară, căldura din pământ, etc), nivelul de consum al caselor poate scădea și mai mult ajungând sub 30 kWh/m² anual (casa low energy) sau sub 15 kWh/m² anual (casa pasivă).

Casa ajunge la asemenea performanțe dacă este construită pentru a fi cât mai independentă de temperatura exterioară. Asta înseamnă în principal izolație termică continuă în strat suficient de gros, lipsa schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul, reducerea la minimum a punților termice, ferestre performante corect montate, sisteme de ventilație cu recuperarea căldurii.

Cum se construiesc casele pe structuri prefabricate din lemn

Sistemul prin care sunt construite casele pe structuri prefabricate din lemn permite atingerea unor niveluri ridicate de eficiență. Planșeele și pereții de rezistență sunt construiți în fabrică, cu ajutorul echipamentelor performante. Acest lucru permite, pe lângă evitarea capriciilor vremii, realizarea unor prelucrări foarte exacte astfel încât, pe șantier, îmbinările să fie perfecte.

Construcția în fabrică a pereților și planșeelor nu presupune doar realizarea cadrelor din lemn ci și montarea straturilor care contribuie la eficiența ulterioară a casei. Se montează materialul izolator în interiorul structurii de lemn, folia barieră de vapori, panourile izolatoare pentru exterior. În funcție de nivelul de prefabricare se poate ajunge la pereți compleți, cu elemente de finisaj interior și exterior. Acești pereți sunt apoi montați cu precizie în șantier, etanșându-se foarte bine zonele unde ar putea apărea schimburi de aer cu exteriorul. Verificarea se face la final cu ajutorul testului de etanșeitate.

Un alt avantaj al celor care fac constructii case lemn prefabricate este montajul ferestrelor. Golul ferestrei este foarte bine dimensionat și realizat astfel încât fereastra se montează mult mai precis, pierderile de căldură prin zonele din vecinătatea ramei fiind eliminate.

Lemnul, material natural și cald

Folosirea lemnului pentru a construi aduce beneficii atât legate de construcția și exploatarea casei, cât și de confortul locuitorilor ei. Cu lemn se construiește mai repede, timpul de șantier fiind mai scurt. Cadrele mari de lemn ajută la înălțarea rapidă a casei și astfel, case de 100 m² pot fi ridicate în mai puțin de o săptămână.

La aceeași rezistență, lemnul este mai ușor de 3-4 ori decât alte materiale de construcție. Casa construită pe structură din lemn va fi mai ușoară ceea ce se traduce cu un comportament mai bun la cutremur deoarece forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei. De asemenea, pereții vor fi mai subțiri ceea ce va însemna o suprafață utilă mai mare pentru casele pe structură de lemn.

Casa eficientă energetic din lemn este benefică pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor ei, pentru bioritmul organismului, fapt demonstrat de studiile de specialitate. Lemnul este un material cald și plăcut, proprietăți resimțite încă din primele momente de locuitorii casei. Și nu în ultimul rând, lemnul este natural, regenerabil și recuperabil ceea ce contribuie la abordarea sustenabilă a domeniului construcțiilor.

 

Sus