Programul guvernamental „Casa Verde” ar putea să îşi lărgească domeniul de acoperire pentru a include pe lângă finanţarea achiziţiilor de soluţii regenerabile pentru producerea energiei şi investiţii în eficienţa energetică şi utilizarea materialelor de construcţie ecologice.
“Prin clădiri verzi nu înţeleg neapărat clădiri care au energie din resurse regenerabile, ci un concept mult mai larg, vizând de exemplu materialele de construcţie şi inclusiv eficienţa energetică”, a declarat Cristina Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în cadrul primei conferinţe de presă de la preluarea mandatului în urmă cu două luni.
În opinia sa, programul Casa Verde, gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu, a fost unul de succes, iar acum trebuie lărgit cadrul său de discuţie.
“Zilele acestea ne vom întâlni cu specialiştii ca să definim foarte concret ce am putea face dintr-o agendă mare, astfel încât să avem rezultate concrete”, a adăugat doamna Paşca Palmer.
Mai multe rezultate verzi s-ar obtine daca programul verde ar sprijini si realizarea de acoperisuri verzi.
Daca si aceasta s-ar sprjini la nivelul de 8000 lei/ proiect s-ar putea realiza din aceasta cca 40 mp de acoperis verde extensiv cea ce ar insemna mult pentru orasele aglomerate deficitare in spatii verzi.
Alte state acorda pe langa sprijinul financiar si reduceri de taxe si impozite pentru cei care investesc in terase verzi.
In Romania pe cand?
În opinia sa, a d-nei Cristina Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, programul Casa Verde, gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu, a fost unul de succes.
D-na Ministru ne lasa sa intelegem ca banii contribuabilului romanilor adunati din taxele de mediu au fost just cheltuiti pentru; „EVITAREA ARDERII LEMNULUI SI IMBUNATATIRII CALITATII SOLULUI, APEI SI AERULUI”.
O opinie gresita – toate subventiile in acest program s-au acordat tuturor echipamentelor fara a se solicita vreun criteriu de performanta energetica sau de emisii.