Casa Socială a Constructorilor (CSC) va putea finanța cursuri de pregătire profesională continuă din fondul său de protecție socială, potrivit proiectului de lege votat de Camera Deputaților.
CSC este organizație de protecție socială a sectorului de construcții și de producere a materialelor de construcții, fondată de patronatele și sindicatele din acest sector.
Noul proiect de lege permite că formarea profesională continuă să fie asigurată din fondul pentru plata indemnizaţiei angajaților din firmele de construcții și producere a materialelor de construcție, pe timpul în care aceștia nu lucrează din cauza vremii nefavorabile sau a situațiilor de criză de genul pandemiei.
Inițiatorul proiectului, deputatul PSD Silviu Nicu Macovei, menționa la momentul depunerii propunerii că Legea din 215/1997 privind Casa Socială a Constructorilor nu precizează sursa de constituire a fondurilor necesare desfăşurării activităţii de formare profesională.
Silviu Nicu Macovei aprecia că modificarea legislativă este cu atât mai necesară cu cât există o nouă viziune de dezvoltare conceptuală, tehnologică şi standardizare – Building Information Modeling(BlM) – a proiectelor în construcţii (la nivel global, există deja tendinţa ca BIM să devină un standard internaţional), iar menținerea la zi a cunoștințelor este vitală.
Proiectul de lege a primit 244 de voturi pentru și o abținere, iar legea urmează să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis.
Casa Socială a Constructorilor acordă protecție socială salariaților companiilor de construcții si de producere a materialelor de constructii, membre ale organizatiei, acționând ca o asigurare.
Contract de constructii nerezidentiale, de 45 mil euro, cu o singura oferta
Fondul necesar pentru plata indemnizaţiilor de protecție socială se constituie din:
* contribuţia salariaţilor reprezentând 1% din salariul de baza brut;
* contribuţia agenţilor economici reprezentând 1,5% din valoarea producţiei de construcţii, realizată şi încasată de la beneficiar pentru agenţii economici din construcţii, respectiv din valoarea producţie-marfa vândute şi încasate pentru producătorii de materiale de construcţii, fără corespondent în devizul lucrării;
* prelevarea unei cote în cuantum de 0,5% din valoarea devizului de construcţii, cu corespondent în devizul general al lucrării;
* alte surse atrase.