Infiintarea unei firme romanesti presupune anumite proceduri stabilite prin Legea Societatilor, iar una dintre cerintele ce trebuie indeplinite la deschiderea unei firme este depunerea capitalului social. Acesta reprezinta suma de bani ce trebuie varsata de actionari la infiintarea unei firme. Capitalul social poate fi depus in bani si in bunuri.
Conform Legii Societatilor, capitalul social trebuie sa aiba o anumita valoare in functiede tipul de firma infiintat. De asemenea, capitalul social poate suferi anumite modificari.
Mai jos vom vedea care sunt modificarile legale care pot fi aduse capitalului social al unei firme si cum se pot realiza acestea.
Majorarile si reducerile capitalului social al unei companii
Cele doua modificari care pot fi aduse capitalului social al unei firme sunt majorarea si micsorarea acestuia.
Reducerea capitalului se poate face in urmatoarele feluri:
- micsorarea numarului de actiuni ale unuia sau mai multor asociati;
- reducerea valorii actiunilor;
- anularea actiunilor doar dupa ce acestea au fost dobandite de catre actionari.
Capitalul social poate fi redus si prin scutirea actionarilor de la plata totala sau partiala a cotei lor sau prin restituirea unei cote din valoarea actiunilor asociatilor.
Majorarea capitalului social se poate face in urmatoarele feluri:
- prin emisiunea de noi actiuni;
- prin cresterea valorii nominale a actiunilor atunci cand noi varsaminte sau bunuri in natura sunt subscrise;
- prin incorporarea rezervelor firmei;
Modificarile capitalului social, indiferent ca este vorba despre majorari sau micsorari, se pot face doar prin hotararea actionarilor.
Hotararea de reducere a capitalului social al unei firme
Hotararea de reducere a capitalului social al unei companii trebuie sa respecte anumite conditii impuse de Legea Societatilor si a articolelor constitutive ale firmei.Conform Legii Societatilor, odata redus capitalul social, acesta nu trebuie sa fie mai mic decat cel prevazut de lege. De asemenea, reducerea capitalului trebuie motivata de actionari si mentionata in documentele constitutive ale firmei. Tot in aceste documente vor fi aratate si modalitatile prin care a fost redus capitalul.
Decizia de reducere a capitalului social trebuie anuntata la Registrul Comertului si publicata in Monitorul Oficial.
Hotararea de marire a capitalului social
Ca si in cazul reducerii capitalului social, marirea acestuia trebuie decisa de actionari in baza unei hotarari AGA sau a unei Hotarari a Actionarilor. Aceasta trebuie depusa la Registrul Comertului si publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la 45 de zile de la publicare.
Odata publicata, decizia va fi trimisa firmei la sediul social al acesteia.
Modificarea capitalului social al unei firme este un proces destul de complex care trebuie sa respecte prevederile Legii Societatilor. De asemenea, actionarii pot include diverse clauze prin care aceste modificari sa fie efectuate in documentele constitutive ale companiei.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018