Alegerea unui pavaj pentru curte ține de câteva criterii precise: estetică, întreținere, rezistență și buget. Forma pavelelor poate duce de la sine la un montaj mai complicat, care să necesite ajutorul unor specialiști sau poate fi genul de amenajare pe care să o poți face și singur. Indiferent de opțiune, calitatea materialului este esențială.
Iată care sunt criteriile de care să ții cont, ca să te asiguri să alegi un pavaj de calitate.
Aspectul
Aspectul elegant și plăcut al pavelelor nu poate fi obținut prin aplicarea de asfalt sau beton – cele două soluții cel mai frecvent regăsite în curțile oamenilor. În primul rând, trebuie să fii sigur că ești dispus să cheltui resurse în plus pentru amenajarea curții tale. Timpul de montare, costul materialelor, dar și întreținerea trebuie luate în calcul, dar ar fi bine să ții cont că tot acest efort suplimentar merită, pentru că rezultatul va fi unul deosebit.
Stilul
Când alegi stilul pentru pavarea curții tale, trebuie să ții cont și de aspectul gardului, a fațadei casei și, desigur, de alte elemente. De exemplu, pavelele verzi se pot integra perfect cu gazonul, lăsând loc unui design subtil și armonios.
Pavelele din marmură, pe de altă parte, îți vor oferi un design elegant, însă un nivel de rezistență scăzut. Este un material cu un cost mai mare decât pavajele din beton simplu și este mai expus la zgârieturi.
Rezistența
Prețul de achiziție și stilul de fabricare sunt două criterii care ar trebui să-ți dea câteva informații despre calitatea pavajului, însă există câteva principii de rezistență care se aplică în mod general.
Pavelele vibropresate, de exemplu, au atât o bună aderență, cât și o rezistență bună la cicluri de îngheț/dezgheț. Procesul de fabricație este cel care le conferă aceste calități: se toarnă betonul semiuscat cu o vibropresă hidraulică, care comprimă betonul și elimină apa în exces.
Piatra cubică este un alt exemplu de material care asigură zeci de ani fără niciun fel de întreținere. Având la bază granitul, acest pavaj impune o investiție mai ridicată, mai ales că montarea se face manual, însă cu siguranță este una pe termen lung.
Pavajul de cărămidă este, de asemenea, o variantă care îți va oferi o soluție pe termen lung și eforturi de întreținere foarte mici. Fiind un material tratat la temperaturi înalte, în cuptoare speciale, oferă o rezistență în timp îndelungată. Aceasta necesită, însă, un suport de beton.
Tipul de material
În momentul în care costul nu mai este un criteriu de alegere, varianta placării cu piatră naturală merită luată în calcul. Travertinul, de exemplu, este adesea folosit pentru a crea un perimetru estetic deosebit în jurul unei piscine. Are o suprafață poroasă și deci este un material antiderapant deosebit. În plus, natura poroasă a materialului nu lasă pavelele să se încălzească la fel de repede cum se întâmplă la cărămidă sau beton.
O alternativă mai puțin costisitoare, dar care să ofere un aspect similar de piatră naturală poate fi pavajul cu piatră reconstruită. Este făcută din beton amestecat cu agregate din piatră și funcționează foarte bine montată într-un model de piatră tradițională.
Bazaltul este o altă alegere inspirată, mai ales dacă vrei să păstrezi un aspect cât mai natural în curtea ta. Roca bazaltică de tip vulcanic are mari concentrații de fier sau cupru, ceea ce permite o schimbare a nuanței pavelelor odată cu procesul de oxidare.