România nu se află în situația de a „pierde” echivalentul primei cereri de plată din PNRR, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, chiar dacă au intervenit modificări în planificarea stabilită inițial.
Cum în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă din cauza numărului mare al concediilor, plata tranșei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârșitul lunii septembrie 2022, fără ca acest lucru să afecteze bugetul de stat și fără să producă întârzieri în implementarea reformelor și investițiilor asumate.
De ce au fost decalări în calendarul inițial
Toate documentele privind îndeplinirea jaloanelor și țintelor aferente au fost în întregime comunicate și verificate de serviciile CE.
Astfel, procesul de validare pentru cele 21 de jaloane și ținte s-a încheiat.
Aproape 50 mil euro pentru reabilitarea a 50 km de drum judetean
Cu toatea acestea, la solicitarea CE, termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar s-a prelungit pentru completarea sistemului informatic al PNRR cu informații necesare identificării beneficiarilor finali ai plăților.
România și-a luat angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcția suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022.
Pe data de 1 august 2022 va avea loc testarea funcției suplimentare solicitată de CE, iar cererea intră în procedură de de plată, potrivit Regulamentului CE.
Procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape:
* Avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar
* Transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN
* Aprobarea plății în Consiliul Uniunii Europene – ECOFIN.
Amintim faptul că România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro.
România a încasat două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.