Oferte locuri de munca top

Cadastru: Contractele nu vor mai fi reziliate din cauza intarzierilor

Contractele de înregistrare sistematică din Programul Național de Cadastru și Carte Funciară vor putea continua, indiferent de cuantumul penalităților de întârziere acumulate de către prestatori.

Aceasta potrivit unui proiect de OUG ce urmărește să asigure continuitatea contractelor care, din motive extrinseci diligențelor ANCPI și, uneori chiar ale prestatorilor, nu s-au putut încadra întru-totul în clauzele contractuale.

Astfel, va fi posibilă înlocuirea, prin act adițional, a sancțiunii rezilierii de drept, fără notificare prealabilă şi fără intervenţia instanţei de judecată, cauzată de depăşirea cuantumului penalităţilor de întârziere, cu sancțiunea rezilierii unilaterale.

Autoritățile contractante vor putea aplica sancțiunea rezilierii unilaterale, în situația în care apreciază că măsura este absolut necesară.

Măsura vine din necesitatea de a evita consecințele negative majore pe care rezilierea de drept a contractelor de prestări servicii încheiate în cadrul proiectului major le-ar avea asupra absorbţiei fondurilor alocate României de Uniunea Europeană.

Inițiatorii proiectului de act legislativ invocă și principiul constituțional al garantării dreptului de proprietate, finalitatea acestor contracte fiind înregistrarea, gratuit pentru cetățeni, a tuturor imobilelor din unitățile administrativ teritoriale ce fac obiectul serviciilor de înregistrare sistematică.

Așadar ei consideră că se impune recunoașterea, prin lege, a continuității acestor contracte care conțin clauze de reziliere de drept în situația în care sunt percepute penalități care depășesc 10%.

Este de menționat faptul că ANCPI se confruntă cu întârzieri în derularea lucrărilor de înregistrare sistematică contractate, clauzele din 461 astfel de contracte prevăzând reziliere de drept.

Garanția nu acoperă plățile efectuate, iar rezilierea unor astfel de contracte ar putea genera consecințe grave, declararea ca neeligibile pentru derularea prin PNCCF de lucrări de înregistrare sistematică a UAT-urilor ce sunt incluse în astfel de contracte, până la finalizarea procedurilor judiciare.

Aceasta ar avea impact negativ major asupra infrastructurii, economiei și societății, întrucât cetățenii din aceste comunități nu vor mai beneficia de gratuitatea întocmirii cărților funciare.

Hale industriale, pregatite de o firma de constructii

Modificarea legislativă

Art. I. – La articolul 9 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720 din 24 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul ( 231) se introduc patru noi alineate, alin. (232) – (235), cu următorul cuprins:

”(232) În vederea îndeplinirii obligațiilor instituite pentru implementarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară, contractele având ca obiect lucrări de înregistrare sistematică, încheiate în cadrul Proiectului major «Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România», finanţat în cadrul axei prioritare 11 a Programului operaţional regional 2014-2020, proiect etapizat în cadrul Programului creştere inteligentă, digitalizare şi instrumente financiare 2021-2027, pot continua, indiferent de cuantumul penalităților de întârziere acumulate de către prestatori.

(233) Prevederile alin. (232) sunt aplicabile contractelor de servicii de înregistrare sistematică și acordurilor-cadru încheiate anterior, în cadrul cărora s-a prevăzut o clauză de reziliere de drept, fără notificare prealabilă şi fără intervenţia instanţei de judecată, cauzată de depăşirea cuantumului penalităţilor de întârziere.

(234) În cazul contractelor prevăzute la alin. (233), va putea fi aplicată sancțiunea rezilierii unilaterale, în urma manifestării de voință exprese a autorității contractante, în situația în care aceasta  apreciază că măsura este absolut necesară.

(235) Modificările contractelor rezultate ca urmare a aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență nu constituie o modificare substanţială a contractului, nefiind necesară organizarea unei noi proceduri de atribuire, fiind asimilate situațiilor prevăzute la art. 221 alin. (1) lit. e) coroborat cu art. 221 alin. (7) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus