Cum în ultimii 7 ani programul național de cadastru nu a acoperit nici măcar jumătate din imobilele care trebuiau să fie înregistrate, mai mulți deputați PNL au propus o nouă prevedere legislativă care să accelereze acest proces.
Inițiatorii proiectului legislativ doresc ca începând din anul 2023 și până în anul 2026 să fie realizate lucrările de cadastru integral pentru cel puţin 1000 de unităţi administrativ – teritoriale, în special din mediul rural.
Propunerea urmărește să evite îngreunarea accesării fondurilor europene pentru implementarea diferitelor programe de dezvoltare a comunităţilor locale.
Mai exact, începând cu anul 2023, anual, Agenția Națională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ar fi obligată să asigure fondurile bugetare necesare executării lucrărilor de înregistrare sistematică a suprafețelor totale din cel puțin 250 de unități administrativ-teritoriale, cadastrate integral.
Această prevedere ar ajuta la realizarea mai facilă şi rapidă a exproprierilor pentru utilitate publică esenţială pentru investiţii de importanţă naţională şi locală, scăzând costurile şi timpii aferenţi.
O consecinţă directă a înregistrării proprietăţilor private şi publice va fi îndeplinirea uneia dintre condiţiile esenţiale de accesare a programelor finanţate din fondurile UE în domeniul dezvoltării infrastructurii locale: posibilitatea de a întreprinde dezvoltarea reţelelor de utilităţi publice, a reţelelor stradale, reabilitarea clădirilor de interes public etc.
Conform prevederilor legale actuale, nu există o limită de timp pentru finalizarea
înregistrării sistematice a imobilelor la nivelul întregii ţări, fapt care nu poate ajuta Ia
implementarea mai rapidă a proiectelor de infrastructură, mai spun inițiatorii noului proiect legislativ.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022