Oferte locuri de munca top

Burduja: Este incorect si inacceptabil sa avem preturi la energie mult mai mari decât cele din Europa de Vest

ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Prețurile la energie în Europa de Est sunt, de câteva luni, mult mai mari decât cele din Europa de Vest, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la reuniunea din Luxembourg a miniștrilor energiei din UE,

”Este incorect și inacceptabil, dacă vorbim de o singură Europă, cu o piață unică. Ne-am săturat să fim «pe roșu» pe harta prețurilor la energie. Poziția comună a României, Greciei și Bulgariei s-a bucurat de un larg sprijin”, a explicat acesta.

Ministrul Burduja a spus că lipsesc interconexiunile în centrul Europei, iar Ucraina are nevoie de tot mai multă energie de import, deși în anii trecuți era net exportator.

Chiar dacă până în aprilie facturile românilor sunt plafonate, iar aceste presiuni nu se resimt, este o chestiune de principiu și de competitivitate pe termen lung.

În aceste condiții, cum poate o companie românească să concureze cu una din Europa de Vest, nemaivorbind de cele din restul lumii?, se întreabă ministrul român.

La Luxembourg, Sebastian Burduja a prezentat trei soluții:

monitorizarea strictă din partea Comisiei Europene a capacității fluxurilor transfrontaliere în țările de tranzit (unde există linii, dar nu sunt folosite decât în mică măsură) și coordonarea lucrărilor de mentenanță (care pot bloca brusc anumite interconexiuni, ceea ce duce la creșterea masivă a prețurilor).

accelerarea investițiilor în interconexiuni noi și asumarea unui calendar clar din partea tuturor statelor membre. ”România este deja interconectată cu absolut toți vecinii prin nouă linii și lucrăm la încă nouă, inclusiv două cu frații noștri de peste Prut. Avem acum 3500MW capacitate, reprezentând 20% din capacitatea totală și 38% din producția maximă zilnică! Alții nu au nici 15%, cât le cere UE, fără a fi interconectați cu vecinii lor, tot membri UE”, subliniază Burduja.

măsuri excepționale pe termen scurt pentru protejarea cetățenilor europeni și a economiilor statelor membre. ”Trebuie să ne asigurăm că în UE piața de energie funcționează echitabil pentru toată lumea, iar nedreptățile sunt corectate rapid. Peste 3 – 5 ani, România nu va mai avea aceste probleme și nu va mai depinde de alții – vor avea alții nevoie de noi”, mai spune Sebastian Burduja.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus