Solplanet x AeroFix

Bulgaria pregăteşte liberalizarea pieţei de energie în 2016

Kozloduy Nuclear Power PlantGuvernul Bulgar pregăteşte liberalizarea totală a pieţei energetice care ar urma să rezolve lipsa de finanţare din sector şi să garanteze un preţ corect pentru consumatorii  casnici şi industriali, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Energiei, Temenuzhka Petkova, citat de novinite.com.

În contextul liberalizării pieţei, autorităţile bulgare anunţă că lucrările pentru unităţile nucleare 5 şi 6 de la Kosloduy se desfăşoară conform graficului.

Ministrul Energiei a mai precizat că aşteaptă în luna octombrie un raport al Băncii Mondiale în privinţa liberalizării pieţei de energie, raport ce va fi însoţit de o campanie de informare şi de discuţii pe această temă.

“Consumatorii  casnici şi industria din Bulgaria aşteaptă data de 1 ianuarie 2016.  Începând cu acel moment Comisia pentru Energie şi Gestionarea Apei va avea un rol minimal. Aceasta va decide doar tranzitul şi taxele de acces dar preţul electricităţii va fi stabilit de piaţă”, a declarat Temenuzhka Petkova.

Oficialul bulgar consideră că noul sistem va reduce datoriile şi va echilibra sectorul energetic, potrivit jurnaliştilor de la Novinite.com.

Sus