Bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a primit, marți, aviz favorabil, cu amendamente, în unanimitate, din partea Comisiilor reunite de Administrație ale Parlamentului.
Pentru anul 2025 creditele de angajament vor fi de 35,14 miliarde lei (în creștere cu 8,87%), iar creditele bugetare de 21,6 miliarde lei (în scădere cu 12,15%).
Ministrul Cseke Attila a prezentat în cadrul dezbaterilor pe buget proiectele în derulare și cele prioritare pentru MDLPA.
Proiectul de lege pentru stabilirea Bugetului României pe anul 2025 este încă în dezbatere, în ședințele comune ale Camerei Deputaților și ale Senatului. În cursul zilei de astăzi urmează să fie acordate avize comune ale celor două camere.
Programe/Proiecte prioritare pentru perioada 2025-2027:
În domeniul DEZVOLTĂRII, măsurile prioritare sunt:
Realizarea reformelor și investițiilor prevăzute în cadrul PNRR, pentru componentele unde MDLPA este coordonator de reforme/investiții;
- Componenta 10 – Fondul Local
Reforma 5. Dezvoltarea sistemului de planificare – Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor aprobarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor prin intermediul căruia este vizată reformarea legislației din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și realizarea unui cadru normativ simplificat și actualizat care să asigure planificarea sustenabilă a teritoriului, simplificarea și digitalizarea proceselor administrative și implementarea accelerată a investițiilor.
- Componenta 5 – Valul Renovării
Reforma 1. Realizarea unui cadru normativ simplificat și actualizat care să sprijine implementarea investițiilor în tranziția către clădiri verzi și reziliente R1.a Sistematizarea și codificarea legislației care să sprijine implementarea investițiilor în tranziția spre clădiri verzi și reziliente
- Una dintre țintele de reformă asumate prin Jalonul nr. 92 este reducerea cu cel puțin 50 % a timpului necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construire de către entitățile relevante comparativ cu 2020, de la 270 de zile la 135 de zile pentru întregul proces de obținere a autorizațiilor de construire.
* Componenta 5 – Valul Renovării I1.
Instituirea unui fond pentru Valul renovării care să finanțeze lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice a fondului construit existent
Obiectivul investiției este creșterea ratei de renovare energetică a clădirilor multifamiliale și a clădirilor publice din România.
Realizarea Registrului național al clădirilor
Obiectivul investiției este de a crea o bază de date națională privind parcul imobiliar, care să indice informațiile esențiale, cum ar fi tipologia clădirii, consumul său de energie și riscul seismic.
Baza de date va contribui la elaborarea de analize de politică și la formularea și evaluarea programelor, la identificarea clădirilor vizate de diferitele programe, la identificarea performanțelor slabe/ridicate, la prioritizarea investițiilor și la monitorizarea progreselor globale. Investiția va conduce la crearea și funcționarea Registrului național al clădirilor, care va fi un sistem informatic pentru parcul imobiliar național public și privat existent.
Consolidarea capacității profesionale a specialiștilor și lucrătorilor în domeniul construcțiilor prin dezvoltarea de cursuri de formare privind eficiența energetică a construcțiilor
- Cel puțin 8000 de specialiști și lucrători din sectorul construcțiilor trebuie să fi obținut o certificare de curs de scurtă durată pentru finalizarea cursurilor de formare în domeniul eficienței energetice.
Asigurarea cadrului strategic și de reglementare pentru politicile și strategiile din domeniul dezvoltării regionale, dezvoltării urbane și coeziunii teritoriale, lucrărilor publice, construcțiilor, locuirii și cooperării teritoriale europene
- Aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare teritorială a României și demararea implementării politicilor și programelor derivate din aceasta;
- Implementarea Politicii Urbane a României;
- Implementarea Strategiei naționale a locuirii;
- Implementarea Strategiei naționale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private, și transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în 2050, respectiv a planului de acțiuni; implementarea Planului de acțiuni pentru implementarea strategiei pentru perioada 2022-2030, aprobat prin HG nr. 10/2023 privind modificarea și completarea;
- Implementarea măsurilor din Foaia de parcurs privind implementarea metodologiei BIM (Building Information Modelling) la nivel național, în proiectele de investiții finanțate din fonduri publice din sectorul construcțiilor;
- Implementarea Strategiei naționale de reducere a riscului seismic, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1442/29.11.2022; constituirea și funcționarea grupului interinstituțional pentru coordonarea, implementarea și monitorizarea acțiunilor și indicatorilor relevanți propuși;
- Implementarea Strategiei integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării prin instrumentul Investiție Teritorială Integrată;
- Reorganizarea și simplificarea sistemului de reglementări tehnice în baza auditului întregului sistem de reglementare și revizuirea integrală/modificarea reglementărilor tehnice cu scopul simplificării și reducerii semnificative a numărului de reglementări tehnice; • Creșterea numărului specialiștilor în construcții — experți tehnici, verificatori de proiecte și auditori energetici, în multe domenii fiind înregistrată o lipsă acută de specialiști de acest gen;
Dezvoltarea de instrumente operaționale de gestionare a teritoriului
Măsura vizează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI);
- Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România – proiect finanțat din PCIDIF 2021-2027, faza II a proiectului major finanțat din POR 2014-2020, Axa prioritară – 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară;
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF)
- Programul național de cadastru și carte funciară are ca scop înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, realizarea planului cadastral al imobilelor și deschiderea cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale.
Dezvoltarea teritoriului prin implementarea eficientă și eficace a programelor de investiții finanțate din fonduri comunitare, naționale și din alte surse legal constituite în domeniul LOCUIRII, programele prioritare sunt:
Programul multianual de construcții de locuințe sociale și de necesitate derulat în baza prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996:
Obiective 2025-2027:
Se vor promova și derula lucrări de execuție pentru un număr de 1000 – unități locative noi,
se vor continua lucrările pentru cca. 3968 unități locative incluse la finanțare.
Programul privind construcția de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, derulat de Agenția Națională pentru Locuințe:
În această perioadă se vor promova și vor continua lucrările de execuție la circa 11.000 locuințe.
Programul privind construcția de locuințe de serviciu, derulat prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe
În această perioadă se vor promova și vor continua lucrările de execuție la 1.300 locuințe.
Programul-pilot Locuințe sociale pentru comunitățile de romi. În anul 2025 se vor continua și finaliza lucrările de execuție la 21 locuințe.
Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat
Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) se derulează conform prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările și completările ulterioare.
Prin program se propune finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică.
Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”
Obiective 2025-2027: Programul își propune consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat pentru îmbunătățirea performanțelor seismice ale clădirilor aferente infrastructurii de sănătate publică, reducerea riscului seismic al clădirilor existente cu impact asupra siguranței vieții, a sănătății atât a pacienților, a aparținătorilor acestora, cât și a cadrelor medicale și, în general, a întregii comunități.
Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase“ derulat conform OUG nr. 7/2023.
Obiective 2025-2027: Programul își propune urgentarea aplicării măsurile necesare preîntâmpinării consecințelor dezastruoase generate de seism, având în vedere că reducerea riscului seismic al clădirilor existente și creșterea siguranței cetățenilor, inclusiv a elevilor și a cadrelor didactice, constituie o problemă de interes național și de utilitate publică.
Programul național de expertizare a clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate și de învățământ
Obiective 2025-2027: Programul își propune finanțarea serviciilor de expertiză tehnică în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție pentru clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate și de învățământ, acestea fiind introduse în program numai după finalizarea procedurii de evaluare vizuală rapidă a clădirilor.
În domeniul INFRASTRUCTURII, programele prioritare sunt:
Programul național de dezvoltare locală (PNDL)
Obiective 2025-2027: continuarea finanțării obiectivelor de investiții incluse in Program în etapa II precum și a obiectivelor de investiții din cadrul PNDL etapa I – perioada până la 31 decembrie 2026, și monitorizarea executării lucrărilor prin verificarea periodică a obiectivelor de investiții pentru utilizarea eficientă a fondurilor disponibile de către echipe mixte MDLPA și ISC.
Programul național de construcții de interes public sau social derulat în baza Anexei 3 la O.G. nr.25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții „C.N.I.” – S.A.
Obiective 2025-2027: continuarea lucrărilor la aproximativ 1.500 obiective de investiții aflate în diferite stadii de realizare, finalizarea a aproximativ 250 obiective de investiții/an, finanțarea procedurilor de achiziții publice la aproximativ 300 obiective de investiții aflate în diverse stadii ale procedurii/an, finanțarea și finalizarea obiectivelor de investiții prioritizate.
Programul național multianual privind creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe
Obiective 2025 – 2027: sunt propuse la finanțare un număr de cca. 20.000 apartamente, se vor continua lucrările pentru un număr de aproximativ 10.000 de apartamente incluse la finanțare și aflate în diferite faze de execuție, urmând a se recepționa cca. 5.000 unități locative până la sfârșitul anului 2025.
Programul privind elaborarea și/sau actualizarea planurilor urbanistice generale și a regulamentelor locale de urbanism (program multianual)
Obiective 2024-2027:
Finanțarea procesului de elaborare/actualizare a Planurilor urbanistice generale, de la inițiere și până la aprobare. Trebuie precizat că, în conformitate cu datele la nivelul MDLPA sunt 1977 de unități administrativ-teritoriale care au Planul Urbanistic General mai vechi de 10 ani. – Punerea la dispoziția beneficiarilor programului multianual, de către minister, a platformei digitale „investitii.mdlpa.ro” și crearea de conturi individuale pentru aceștia.
Programul privind elaborarea hărților de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren
Ținând cont de faptul că finanțarea documentațiilor privind elaborarea hărților de risc pentru cutremure și alunecări de teren este necesară pentru stabilirea măsurilor preventive care contribuie la pregătirea autorităților locale în cazul fenomenelor cauzate de catastrofe naturale și la diminuarea efectelor acestora.
Programul național de investiții „Anghel Saligny”
Încheierea contractelor de finanțare pentru obiectivele de investiții incluse în program și continuarea efectuării transferurilor de la bugetul de stat și includerea la finanțare, respectiv încheierea contractelor de finanțare pentru obiectivele de investiții precum și continuarea efectuării transferurilor de la bugetul de stat pentru toate obiectivele incluse în Program.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024