Urare Craciun 2024

Bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare

Bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, în cadrul rectificării bugetare avută în vedere de Guvern, după cum a declarat premierul Florin Cîțu.

Principala problemă pare să fie la implementrea proiectelor de investiții din fonduri europene nerambursabile.

Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea s-au situat sub nivelul programat în cazul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Ca urmare, proiectele de investiții ar trebui să recupereze din decalajul înregistrat în primul semestru, se arată în raportul privind execuția bugetară. Același raport arată că sunt necesare măsuri pentru creșterea absorbției fondurilor externe nerambursabile.

Premierul Florin Cîțu atrage atenția că rectificare se va face ”în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic)”.

”Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltuielilor lunare din prima jumătate a anului”, a declarat Florin Cîțu.

Se pare că multe ministere au fondurile necesare dar nu reușesc să implementeze proiectele de investiții în ritmul programat.

Premierul a subliniat că există și elemente noi care trebuie luate în calcul la această rectifcare, dar nu le-a menționat.

Rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară. ”În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurselor în buget, pentru a menține deficitul bugetar la ținta de 7.16%”, a subliniat Florin Cîțu.

Totodată, premierul a enumerat câteva dintre concluzille apărute în Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021:

* nu s-au efectuat cheltuielile bugetare programate în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene

”cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli și, în special, în cazul cheltuielilor de capital și a celor cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile”;

* proiectele de investiții trebuie să recupereze din decalajul înregistrat în primul semestru

” ”este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021.

De asemenea, în acest context, și sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”;

*sunt necesare măsuri pentru creșterea absorbție a fondurilor externe nerambursabile

„De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile, precum și pentru creșterea rigurozității în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus