Oferte locuri de munca top

Bugetele Anghel Saligny, PNDL si CNI se ridica la 13,5 mld lei anul acesta

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila

Fonduri de 13,5 miliarde lei au fost alocate anul acesta prin Legea Bugetului de Stat pentru Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, PNDL și pentru Compania Națională de Investiții, ne-a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Programul”Anghel Saligny” are în acest an un buget de 10 miliarde de lei, în timp ce facturile restante pe acest program reprezintă 37% din acest buget.

Bugetul pentru investițiile rămase de finanțat prin PNDL este de 1 miliard de lei. În cazul acestui program, facturile restante se ridică la 40% din bugetul alocat.

De asemenea, ministrul a arătat că bugetul alocat în 2025 pentru Compania Naţională de Investiţii este de 2,5 miliarde de lei, iar facturile restante din acest program au fost achitate la sfârşitul anului trecut.

Ministrul ne-a precizat că bugetele pentru cele două programe de investiții și pentru Compania Națională de Investiții sunt ”semnificativ mai mari decât cele alocate inițial pentru 2024, dar pe parcursul anului acesta vor mai fi aduse suplimentări de buget, așa cum a fost și anul trecut”.

Proiectul pentru legea bugetului a fost adoptat de către Parlament miercuri seară, după mai multe ore de negocieri în ședințele comisiilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Pentru Programul Național de investiții Anghel Saligny s-au alocat 10 miliarde de lei

„Pentru Anghel Saligny avem 10 miliarde lei, într-un buget transparent, în condițiile în care am vorbit transparent și deschis despre facturile restante pe care le avem pe acest program de investiții, care însumează 3,7 miliarde lei”, ne-a declarat ministrul Cseke Attila.

Astfel suma disponibilă pentru investițiile nefacturate este de 6,3 miliarde lei, adică în jur de 1,27 miliarde euro.

PNDL: 1 miliard de lei

Pe PNDL creditele bugetare sunt de 1 miliard de lei, în condițiile în care Ministerul Dezvoltării are pe acest program facturi restante de aproape 400 milioane lei.

”Dar programul este la final și mai sunt foarte puține obiective de investiții care mai trebuie finanțate”, ne-a menționat ministrul.

CNI: buget de 2,5 miliarde de lei și fără facturi restante

„La Compania Națională de Investiții, printr-un efort guvernamental important, la sfârșitul anului trecut am reușit să plătim toate facturile restante. Deci am intrat în 2025 fără facturi restante”, ne-a precizat Cseke Attila.

Bugetul alocat pentru investițiile prin CNI este de 2,5 miliarde lei în legea bugetului de stat.

Creștere semnificativă a bugetului fată de cel inițial alocat în 2024

„Dacă facem comparația între bugetul inițial 2024 cu bugetul inițial 2025, atunci este o creștere semnificativă de buget. Sigur, specificul acestui Minister este că, în a doua parte a anului, investițiile având un anumit ritm, în măsura posibilităților financiare se mai alocă suplimentări financiare pentru bugetul Ministerului Dezvoltării.

Dar important pentru 2025 este, repet încă o dată,  că vom avea un sistem predictibil și transparent de plăți, respectiv asumarea de investiții astfel încât să nu mai ajungem în situația în care la un moment dat să nu mai putem să plătim lucrări”, spune ministrul.

Prioritizarea investițiilor: Ministerul nu va mai ajunge în incapacitatea de plată a facturilor

La întrebarea privind impactul criteriilor de prioritizare asupra firmelor de construcții care nu au proiecte în derulare sau care au proiecte în derulare în stadii incipiente, Ministrul Dezvoltării ne-a declarat că cel mai important pas este că au fost elaborate criterii de prioritizare a investițiilor transparente și clare. El a mai spus că prin această măsură Ministerul nu va mai ajunge în incapacitatea de plată a facturilor.

Cseke Attila  ne-a declarat: „Eu cred că cel mai important este că pentru prima dată suntem predictibili. Adică spunem de dinainte care este bugetul pe care-l avem și avem și criteriile care sunt transparente și vor fi adoptate de către Guvern. Astfel încât toată lumea să știe de la începutul acestui an, din primul trimestru, care sunt posibilitățile financiare ale bugetului de stat. Evident că vom acorda prioritate pentru investițiile care au grad de execuție mai ridicat. Eu cred că este logic să acordăm finanțare acolo unde putem să terminăm în scurt timp. Pentru celelalte investiții aflate la început de drum vor fi alocări, dar alocările nu vor fi atât de semnificative ca pentru cele cu grad de execuție ridicat.”

Investițiile aflate la început de drum pot fi prelungite de comun acord între minister și beneficiar, în cazul în care nu vor primi la timp finanțare.

„Oricum aceste investiții, fie că ne referim la Anghel Saligny, fie la investițiile prin CNI, sunt investiții pe mai mulți ani. Mai ales dacă vorbim de o investiție mai mare, astfel încât ele pot fi derulate cu etape care în mod predictibil și corect prin comun acord poate fi lărgit dacă este cazul”, a concluzionat Cseke Attila.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus