Oferte locuri de munca top

Brasov: Tranzactiile se incheie mai greu, desi interesul cumparatorilor este mare

Călin Cozma, director general al agen­ției Decent Real Estate

Interesul cumpărătorilor s-a menținut con­stant anul acesta, vizionările fiind la un nivel similar celui de anul trecut. Însă, tranzacțiile se realizează mai greu, pe fondul contextului politic, economic și social instabil. Alegerile prezidențiale au influențat piața imobiliară, generând o perioadă de așteptare și incerti­tudine în rândul cumpărătorilor și investitori­lor, care au preferat să amâne deciziile majo­re până după clarificarea contextului politic, spune Călin Cozma, director general al agen­ției Decent Real Estate din municipiul Brașov.

 

 

 

Cumpărătorii sunt reținuți din cauza instabili­tății economice, incertitudinilor politice, te­merii că prețurile ar putea scădea, dar și din lipsa de încredere în piață și în dezvoltatori. Toate acestea îi fac să amâne decizia de achiziție.

Pe piață circulă și multe fake news care creea­ză confuzie, iar dezvoltatorii care nu și-au res­pectat contractele au afectat încrederea în întreg sectorul, inclusiv în cei corecți.

Creșterea prețurilor – uneori justificată de cos­turile mai mari ale construcțiilor, alteori exage­rată – contribuie, de asemenea, la blocaj.

Cei mai mulți cumpărători sunt atenți la loca­ție, preț și randamentul investițional. Își do­resc proprietăți bine amplasate, la un preț co­rect și cu potențial bun de valorificare.

Toate tipurile de proprietăți sunt căutate, cu un ușor avantaj pentru apartamentele noi. Totuși, prețurile ridicate ale apartamentelor vechi fac ca tranzacțiile pe acest segment să dureze mai mult, iar munca agentului a deve­nit mai dificilă.

Prețurile medii cerute pentru diferite tipuri de proprietăți pot varia în funcție de zonă, de vechimea imobilului, dotări și alte caracteris­tici specifice.

Există diferențe semnificative de preț între imobilele noi și cele vechi în Brașov. În gene­ral, apartamentele noi sunt mai scumpe cu aproximativ 10 – 20 % față de cele vechi, în funcție de zonă și finisaje. Această diferență se datorează standardelor mai ridicate de construcție, facilităților moderne și eficienței energetice mai bune ale imobilelor noi.

”Din observațiile mele recente, marja de ne­gociere a crescut la 15 – 20 %, față de 5 – 10 % anul trecut. Aceasta a dus la prelungirea du­ratei tranzacțiilor; dacă înainte un aparta­ment cu două camere se vindea în medie în­tr-o lună, acum procesul poate dura până la trei luni”, subliniază Călin Cozma.

Anul acesta au început lucrările la mai multe ansambluri noi în Brașov, printre care Vivamus Park Residence cu prețuri de la 1.153 euro/mp, Cosmopolit Zenit cu prețuri de la 2.300 euro/mp și Transilvania Residence cu prețuri de la 1.391 euro/mp.

Prețurile variază în funcție de locație, confor­tul oferit, dotări și nivelul calitativ al finisajelor.

Începând cu 2020 au fost construite din ce în ce mai puține ansambluri, iar multe sunt încă în faza de autorizare sau PUD/PUZ.

Un alt factor important a fost schimbarea ad­ministrației și managementului primăriei, ca­re în ultimii 4 ani a dus la reanalizarea multor proiecte.

Totodată, modificările prin HCL privind numă­rul locurilor de parcare obligatorii au compli­cat situația. Inițial era obligatoriu un loc de parcare per apartament, apoi s-a majorat la două locuri, iar ulterior s-a revenit la un loc. Această instabilitate i-a obligat pe dezvolta­tori să își refacă proiectele, întârziind finaliza­rea lor.

Toți acești factori au condus la o cerere mai mare decât oferta și la prețuri ridicate. n


Etichete:
Sus