Segmentul închirierilor în regim hotelier a devenit pe parcursul ultimilor ani tot mai atractiv pentru investitorii în imobiliare, iar două orașe-magnet sunt Brașov și Constanța.
Închirierile sunt puternic influențat de sezonalitate, conform analizei site-ului Imobiliare.ro.
Turiștii ajung în Brașov în număr mare pe tot parcursul anului, orașul dispunând de numeroase puncte de atracție, care le pune la dispoziție opțiuni de petrecere a timpului liber indiferent de anotimp.
În cazul proprietăților din Constanța, profitabilitatea segmentului închirierilor în regim hotelier este strâns legată de sezonul estival.
De cele mai multe ori, apartamentele care pot fi închiriate în regim hotelier sunt alese de familii.
Locuințele care pun la dispoziția turiștilor și un loc de parcare sunt preferate de aceștia.
Sunt potrivite pentru închirierea în regim hotelier în special garsonierele și apartamentele cu două camere.
Apropierea față de centrul orașului este văzută de către turiști, în general, ca un avantaj.
Este de preferat ca investitorii să achiziționeze o locuință nouă, consideră analiștii imobiliari. Amenajarea sa este extrem de importantă, o poate diferenția ușor de alte locuințe disponibile pe piață și o poate face astfel mai profitabilă.
Prețuri de achiziție mai mari în Brașov decât în Constanța
Investitorii trebuie să plătească mai mult pentru a cumpăra un apartament în Brașov decât dacă optează pentru o proprietate în Constanța.
Apartamentele noi din Brașov au fost scoase la vânzare, în medie, luna trecută cu 2.295 euro/mp, în timp ce o locuință similară putea fi cumpărată cu 1.833 euro/mp în Constanța, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Pentru apartamentele vechi vânzătorii cereau, în medie, 1.912 euro/mp în Brașov și 1.648 euro/mp în Constanța.
Pe lângă costul de achiziție, cei care vor să investească într-o locuință pe care să o închirieze ulterior în regim hotelier trebuie să ia în considerare și sumele aferente impozitelor pe care le vor plăti și asigurările pe care le vor încheia, alături de costuri legate de curățenie, administrarea și mentenanța proprietății, consumabile, dar și costurile de promovare a proprietății pe diverse canale.
Ce prețuri pot fi solicitate de la turiști?
În momentul de față, un apartament cu două camere situat în centrul Brașovului, care a primit recenzii excelente din partea celor găzduiți anterior și dispune de loc de parcare, poate fi închiriat în timpul săptămânii de o familie cu un copil cu o sumă cuprinsă între 315 și 770 lei/noapte, echivalentul a 63-155 euro/noapte.
Un apartament cu două camere aflat în Constanța, cu vedere la mare, parcare, care a obținut recenzii excelente poate fi închiriat, în această perioadă, de o familie cu un copil cu 325-675 lei/noapte (65-136 euro/noapte).
În zona Mamaia-Năvodari prețurile sunt mai mari în unele cazuri.
*
“Fiecare din cele două orașe are propriile atuuri și ambele au o infrastructură de property management dezvoltată pentru a putea gestiona această activitate de la distanță. În cele din urmă, un randament mediu la nivelul orașelor este greu de estimat, astfel încât profitabilitatea trebuie calculată în funcție de caracteristicile fiecărei proprietăți începând cu amplasamentul exact și continuând cu facilitățile oferite, existența unui loc de parcare, nivelul de echipare și mobilare etc”, este de părere Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.