În primele luni ale verii, piața imobiliară din Turcia a înregistrat un adevărat boom al vânzărilor. Aceasta în contextul în care economia și cetățenii au fost la fel de afectați ca în majoritatea țărilor din lume. Fabrici și șantiere au fost închise sau și-au derulat activitatea cu mai puțini angajați, numărul de șomeri a crescut, iar cererea pentru bunuri, și servicii a scăzut. În acest context, însă, sectorul imobiliar a înregistrat creșteri istorice în urma unei măsuri a autorităților, după cum arată profesorul Ali Turel, EECFA Turcia.
Stimulentul acordat de Guvern
În luna iunie, executivul turc a introdus o măsură prin care cele trei bănci de stat urmau să ofere împrumuturi ipotecare cu dobânzi sub nivelul pieței și cu o perioadă de rambursare mai lungă. Măsura prevede o dobândă de 0,64%/lună pentru locuințe noi, 0,74%/lună pentru locuințe vechi, ambele cu o perioadă de rambursare de 15 ani.
Efectele măsurii
În martie-aprilie 2020 numărul de locuințe vândute era în scădere. Dar, după anunțul noilor măsuri, în iunie au fost vândute 190 de mii de locuințe și în luna iulie 229,4 mii. Astfel, creșterea înregistrată a fost de de 209,7%, respectiv 124,3% față de aceleași luni din anul trecut. Numărul de tranzacții în iulie a atins maximul istoric lunar, în timp ce în iunie a fost înregistrat cel de-al doilea maxim istoric lunar în Turcia.
În iunie și iulie au fost vândute 419.369 de locuințe, dintre care peste 55% cu împrumuturi ipotecare. Este posibil ca nu toți solicitanții să fi putut utiliza aceste credite, menționează Ali Turel.
Profesorul continuă: ”Se pare că oamenii consideră investițiile de locuințe ca o acoperire împotriva inflației atunci când toate băncile comerciale oferă dobândă real negativă pentru depozitele bancare. Numărul total de vânzări de locuințe noi din iunie și iulie a fost de 126.569, ceea ce reprezintă peste 30% din vânzările totale. Prețul mai mare al locuințelor nou construite decât cel al fondului de locuințe existent ar putea fi un factor pentru menținerea primelor vânzări la un nivel de 30%”.
Cum a afectat pandemia sectorul construcțiilor din Turcia
În urma pandemiei, autorizațiile de construire emise și documentațiile de urbanism aprobate au fost în scădere în primul trimestru al acestui an, față de primul trimestru al anului 2019, după cum arată profesorul Ali Turel, EECFA Turcia. De asemenea, numărul de unități locative finalizate a fost de 152 de mii, în scădere cu circa 40% față de primul trimestru al anului trecut.
În trimestrul al doilea, domeniul construcțiilor pare să intre în proces de recuperare, cu o creștere de circa 41% în primele 6 luni față de aceeași perioadă a anului 2019.
Cu toate acestea, locuințe finalizate au înregistrat un declin de peste 32% în ianuarie-iunie față de același perioada în 2019, cel mai probabil din cauza efectelor Covid-19, mai arată profesorul Ali Turel.
Citiți și:
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020
Alo pe bune…Ali Turel, EECFA Turcia?
Ce e cu tampenia asta de afirmatie?
E criza imobiliara si economica aici in Turcia din 2018 nu mai muntiti!!!
Ce se intampla acum e o perdea de fum pentru a se scoate in piata si ultimele farame de bani ce stau la saltele economisiti!!!
E o mizerie!!! Oamenii pe aici alearga dupa borcane sa puna la murat si la pastrat dupa inflatia galopanta prin care tocmai am trecut!!!
Va rog ce dumnezeului, cititi ce se intampla real in Turcia nu mai aberati; sa va rog chiar sa veniti in tara sa vedeti cum este: firme inchise, falimente, vitrine goale; imobiliare executate in masa de banci….
Nu mai mintiti!!!! Va rog!