Urare An Nou 2024

BNR: Firmele din constructii sunt, in majoritate, afectate de costurile cu personalul si lipsa fortei de munca

Lovitura dată de Guvern sectorului construcțiilor prin eliminarea integrală a facilităților fiscale pentru angajați este puternică în condițiile în care costurile cu personalul și disponibilitatea forței de muncă au cel mai puternic impact în cazul companiilor din sectorul construcții: pentru 64% dintre companii sunt afectate, după cum arată cel mai recent Sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România, realizat de Banca Națională a României.

Acest procentaj este în creștere față de Sondajul anterior, când firmele din industrie reclamau în cea mai mare proporție presiunea costurilor.

Nivelul ridicat al taxelor și impozitelor se află pe primul loc în ceea ce privește aspectele fiscale care îngrijorează de firmele autohtone, indiferent de obiectul de activitate (circa 62% dintre firme, nivel similar cu cel de la jumătatea anului trecut).

Acesta este urmat de impredictibilitatea mediului fiscal și birocrația (fiecare în pondere de 47% din răspunsuri).

În funcție de dimensiunea firmelor, analiștii BNR remarcă o îngrijorare mai mare a companiilor mici față de nivelul ridicat al fiscalității și numărul mare de măsuri fiscale, în special pentru companiile din domeniul construcțiilor și industriei (75%, respectiv 68%). Marile corporații sunt afectate mai degrabă de impredictibilitatea mediului fiscal.

Firmele din construcții identifică în cea mai mare măsură lipsa forței de muncă bine pregătite (63%), fiind urmate, la distanță considerabilă, de firmele din agricultură (38%).

Dintre sectoarele de activitate, 16% dintre firmele care activează în construcții și imobiliare sunt expuse la riscul valutar, însă nu utilizează nicio metodă de diminuare a acestuia.

Similar cu ultimele ediții ale Sondajului, firmele consideră costurile ridicate (costuri de producție, cu forța de muncă etc.) drept cea mai presantă problemă din ultimele șase luni.

Corporațiile indică această problemă într-o măsură mai mare decât IMM-urile (56,3% comparativ cu 54%), decalaj observat și în cazul disponibilității forței de muncă.

Peste jumătate (54%) din corporații și 36% dintre IMM indică găsirea forței de muncă adecvat pregătite ca fiind o problemă presantă.

Fără suficientă forță de muncă, firmele nu își prea pot face planuri de extindere. Ca urmare, accesul la finanțare se menține una dintre cele mai puțin importante probleme, devenind penultimul factor după importanță, înaintea procesului de insolvență.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus