Urare An Nou 2024

BIM: Ghiduri pentru utilizare si monitorizare

Noi reglementări tehnice urmează să fie aprobate pentru implementarea la nivel național a metodologiei BIM (Building Information Modelling). Aceasta va fi aplicată în proiectele de investiții finanțate din fonduri publice din sectorul construcțiilor.

Totodată vor fi luate măsuri pentru dezvoltarea cadrului de reglementare privind implementarea conceptului de modelarea informatică a clădirilor BIM.

Două ghiduri au fost elaborate în acest sens.

Ghid pentru utilizarea instrumentelor BIM în generarea și gestionarea datelor digitale aferente construcțiilor

Această reglementare va crea contextul pentru demararea procesului de implementare a metodologiilor de lucru în sistem BIM.

Scopul său constă în familiarizarea și diseminarea informațiilor necesare pentru aplicarea proceselor de management al informațiilor utilizând modelarea informației construcției (BIM) pentru generarea și gestionarea datelor digitale aferente construcțiilor.

Abordarea ține de generarea unui cadru la nivel macro care să faciliteze înțelegerea proceselor și metodologiei de lucru în sistem BIM pentru actorii din sectorul construcțiilor.

Prevederile reglementării tehnice vizează o serie de aspecte referitoare la:

* generarea și gestionarea datelor și procesul de management al informațiilor (procesul de management al informațiilor și activitățile specifice diferitor tipuri de proiecte, producerea informațiilor în colaborare, procesele și activitățile de management al informațiilor în ciclul de viață, mediul comun de date (CDE) – instrument principal de gestionare a informațiilor, interoperabilitatea datelor digitale aferente construcțiilor);

* generarea și gestionarea datelor digitale în etapele ciclului de viață al proiectului, în etapele de inițiere, planificare și realizare a proiectului și execuție a construcției.

De la 26 la 28 de niveluri, proiect autorizat

Ghid privind managementul și monitorizarea informațiilor generate în sistem BIM,

Reglementarea tehnică este structurată în două părți care tratează bazele modelării informației construcției (BIM) și managementul informațiilor utilizând BIM.

Prevederile din prima parte a reglementării tehnice vizează o serie de aspecte referitoare la: noțiunile generale privind definirea metodologiei BIM, beneficiile implementării BIM în practicile curente, necesitatea de management al informațiilor în implementarea BIM, managementul informației utilizând BIM conform seriei SR EN ISO 19650, elemente BIM de bază (modele de informație, mediul comun de date CDE, responsabilități BIM din perspectiva managementului, coordonării și modelării, pașii de parcurs pentru implementarea BIM, fluxul de lucru BIM în comparație cu fluxul de lucru tradițional.

În a doua parte a reglementării tehnice sunt abordate aspecte referitoare la actorii și echipele în managementul informațiilor, organizarea informațiilor din modele de informații, fluxul de lucru CDE ca procedură de lucru, tipurile de cerințe de informații, documentele și resursele aferente managementului informațiilor generate în sistem BIM și securitatea în BIM.

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus