Beneficiarii de proiecte europene vor putea să intre în parteneriat cu Compania Națională de Investiții în cazul în care nu au capacitatea administrativă să deruleze anumite proiecte. Este vorba despre beneficiarii care nu pot realiza individual proiectele cu finanțare prin POIM, POC sau POR în perioada de programare 2014 – 2020 și 2021 -2027,
Mecanismul prin care vor putea să fie implementate proiectele urmează să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern, în prezent prevederile aflându-se la stadiu de proiect.
În cadrul parteneriatului cu CNI, autoritatea va coordona activitățile necesare implementării, va întocmi documentele necesare pentru derularea efectivă a programului prin care se implementează proiectul, va organiza și derula procedurile de achiziție publică.
De asemenea, CNI va asigura implementarea și monitorizarea contractelor de achiziție publică, precum și raportarea datelor și informațiilor necesare către autoritățile responsabile.
Odată aprobat proiectul de HG, Ministerul Dezvoltării va aproba Metodologia aferentă mecanismului de implementare proiecte finanțate din fonduri europene, ce cuprinde Acordul-cadru de parteneriat, descrierea etapelor privind contractarea, monitorizarea, verificarea şi raportarea investiţiilor.
Pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de CNI cu activitățile necesare realizării obiectivului de investiții, în devizul general al proiectului se va prevedea o cotă de 8% din valoarea contractului de finanțare care se va încasa pe măsura realizării activităților.
Creanțele bugetare ce pot rezulta din activitatea de implementare a proiectelor se suportă de către beneficiar.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021