Mai multe măsuri propuse de România pentru implementarea PNRR și a schemelor de ajutor de stat așteptate de IMM-uri au primit undă verde din partea Comisiei Europene.
Acestea vizează, printre altele, aprobarea programului Garant Construct, ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică și ajutor de stat pentru plata carburanților.
Astfel, a fost agreat mecanismul pentru ajustarea prețurilor din contractele aferente proiectelor finanțate prin fonduri europene.
Mai exact, peste 7.000 de proiecte pot beneficia de mecanismele stabilite prin OUG nr. 64/2022 care prevede decontarea din fonduri europene a valorilor rezultate din creșterea prețurilor.
În actualul context economic, această măsură cu un impact estimat la minim 700 de milioane de euro era necesară pentru ca să fie deblocată activitatea șantierelor de construcții.
A fost, de asemenea, agreată a treia măsură cu DG REGIO pentru posibilitatea utilizării fondurilor aferente REACT-EU din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), astfel încât IMM-urile să poată face investiții în eficiența energetică, cu scopul reducerii cheltuielilor cu utilitățile.
Totodată, Guvernul României va primi sprijinul necesar din partea structurilor Comisiei Europene ca până la începutul lunii iunie să fie aprobate 4 scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri.
Singurul ofertant pentru un important contract va primi suma ceruta
În acest sens, în următoarea perioadă administratorii schemelor de ajutor de stat, cu sprijinul Consiliului Concurenței și colaborarea Comisiei Europene, vor face demersurile procedurale pentru a fi aprobate următoarele scheme de ajutor de stat:
* „Programul Garant Construct”, având ca administratori MFP / FNGCIMM și FRC (granturi și garanții);
* „Programul Invest Rural”, având ca administrator MFP / FGCR (granturi și garanții);
* „Programul IMM PROD” având ca administrator MFP / FNGCIMM și FRC (granturi și garanții).
Totodată, prin măsurile cuprinse în Programul „Sprijin pentru România„, adoptate de Guvern și Parlament, în economie intră finanțări de opt miliarde de lei.
Beneficiază de sprijin:
* Investițiile cu impact major în economie, a căror valoare depășește 1 milion de euro – această schemă de ajutor de stat are la dispoziție 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regională
* Companiile din sectorul transportului rutier de mărfuri și persoane pentru a compensa cresterea prețurilor la carburant – 300 de milioane de lei
* Proiectele de investiții aflate în derulare – prin două Ordonanțe de Urgență aprobate de Guvern sunt puse la dispoziție 5,2 miliarde de lei din fonduri naționale și europene pentru a preîntâmpina eventuale blocaje în derularea proiectelor din cauza creșterii prețurilor la materiale de construcții, utilaje, forță de muncă.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022