Un nou ansamblu arhitectural, compus din catedrală, funcțiuni de cazare și o aulă universitară, ar putea avea finanțare de la stat pentru finalizarea lucrărilor de construire. Pentru acesta, statul are urma să aloce anual suma de 3.000.000 lei. Proiectul nu specifică câți ani va fi valabilă această finanțare.
Astfel, mai mulți senatori și deputați (PSD, PNL și de la minorități) au propus finanțarea din bugetul de stat a Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX din Cluj Napoca.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere.
Catedrala este deja în construcție, iar o parte este deja dată spre folosință.
În momentul finalizării, destinația principală a Ansamblului Arhitectural (spațiu de cult) va fi extinsă cu funcțiunea de primire a turiștilor și a enoriașilor.
Pe lângă funcția religioasă a Catedralei, Ansamblul Arhitectural va găzdui și o aulă universitară, spații destinate expozițiilor de artă, precum și unor activități sau cursuri pentru copii.
Acest edificiu va prezenta oportunități semnificative pentru promovarea și punerea în valoare a patrimoniului local, dar și pentru vitalizarea zonei, prin creșterea accentuată a numărului de vizitatori datorită turismului religios (pelerinaje sau vizitarea obiectivelor turistice).
Ansamblul Arhitectural Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX va deveni un obiectiv de importanță majoră, dar și un simbol pentru Biserica Româna Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Piatra de temelie a edificiului din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, a fost binecuvântată, la 27 ianuarie 1991, de către Înaltpreasfinția Sa George Guțiu, pe atunci Episcop de Cluj-Gherla.
Mai târziu, în anul 2007, când in fruntea Eparhiei se afla Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, construcția a fost dedicată Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX ca simbol al apărării credinței din secolul al XX-lea.