Solplanet x AeroFix

Băncile sunt mai deschise să finanţeze proiecte imobiliare

European_central_bank_euro_frankfurt_germanyAtitudinea băncilor s-a schimbat în bine și au devenit mai deschise la finanțarea proiectelor imobiliare, observă Andrea Sartori, partener și head of real estate pentru Europa Centrală și de Est din cadrul KPMG.

În Europa se înregistrează în prezent o reducere record a ratei dobânzilor. In plus, există un program de achiziționare de active inițiat de Banca Centrală Europeană care se așteaptă să crească nivelul de lichiditate a băncilor.

Băncile se confruntă în același timp cu o concurență crescută din partea unor creditori alternativi, ca de exemplu fondurile cu plasamente în acțiuni/obligațiuni și băncile de investiții.

“Drept rezultat, investitorii epuizează produsele de valoare de pe piețele imobiliare din Europa, în special în economiile mai stabile,” adaugă Sartori.

Între timp, băncile din alte economii mai puțin stabile cum sunt cele din Serbia și Croația se confruntă cu o mai mare proporție de credite neperformante, din cauza cărora ezită să crediteze sectorul imobiliar,  reiese dintr-un raport KPMG.

 

După ce criterii finantează băncile dezvoltările imobiliare

“Majoritatea băncilor din sondajul nostru – indiferent de economia în care activează – au subliniat că proiectele pe care sunt dispuse să le finanțeze au la bază un model de afaceri robust și proiectul urmează să fie un activ de o înaltă calitate,” a explicat Sartori.

Un alt criteriu (al doilea ca prioritate) il reprezintă reputația și recomandările referitoare la dezvoltator/operator, care au fost mai importante pentru economiile dominante/stabile incluse în studiu, nivelul capitalului proprietarului a fost considerat mai important (și a doua prioritate) pentru economiile mai puțin stabile.

Participanții la sondaj au menționat că preferă în continuare proiectele care generează venituri față de noile dezvoltări, în special în economiile dominante și stabile.

Ori Efraim, partener KPMG in Romania, afirmă: „Băncile din România au însă opinii diferite în legătură cu perspectivele portofoliilor de credite proprii și ale întregului sector bancar în următoarele 12 – 18 luni. În timp ce majoritatea respondenților prognozează o creștere în dimensiunea portofoliului propriu, precum și a întregului sector bancar, unele bănci sunt de părere că acesta va arăta o ușoară diminuare. Răspunsurile sugerează că, bazându-se pe economia în curs de redresare, in majoritatea lor băncile sunt încrezătoare în creșterea portofoliului de credite în viitorul apropiat, care se așteaptă să crească cu o rată de 3-4% pe an în următorii ani.”

O altă constatare interesantă care a reieșit din studiul realizat de KPMG este că segmentul rezidențial este clasa de active preferată de bănci în cazul finanțării proiectelor de dezvoltare din economiile dominante/stabile incluse în sondaj, urmat de spații comerciale, birouri și spații industriale.

Cu toate acestea, în alte economii mai puțin stabile, spațiile de birouri s-au clasat pe primul loc, urmate de spații comerciale, rezidențiale și industriale.

Studiul PropertyLendingBarometer arată că creditorii sunt mai interesați să finanțeze proiecte hoteliere în țările a căror economie se bazează în mare măsură pe turism, ca de exemplu Grecia sau Cipru.

Studiul citat a fost realizat de KPMG prin intervievarea reprezentanților băncilor din țările europene evaluează atitudinea băncilor față de finanțarea imobiliară și parametrii cheie de finanțare.

Sus