Oferte locuri de munca top

Bancherii spun ca preturile locuintelor s-au mentinut in mare parte anul acesta

Prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas aproximativ constant în prima jumătate a anului, după cum au apreciat bancherii în cadrul unui sondaj realizat de Banca Națională a Românei.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în bază unui chestionar transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Potrivit celui mai recent sondaj, băncile au raportat, în proporție de 76%, că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas aproximativ constant în T1 2024, în timp ce 24% au indicat o creștere de preț. Pentru T2 2024 aprecierile au fost de menținere a prețului mediu conform a 83% dintre respondenți, 17% estimând un preț mai ridicat.

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a consemnat o creștere substanțială în primul trimestru, după cum apreciază 70% dintre respondenți.

Bancherii apreciază că tendința a continuat în T2 2024, însă într-o măsură mai redusă.

De altfel, primul trimestru a fost marcat și de relaxarea standardelor de creditare aferente

împrumuturilor destinate achiziției de bunuri imobiliare.

Factorii care au contribuit la această relaxare au fost modificarea concurenței din sectorul bancar, așteptările privind situația economică generală și așteptările privind piața imobiliară.

Relaxarea creditării a fost mai pronunțată în cazul creditelor de consum (46,5%), față de creditele ipotecare (31%), în primul trimestru. O nouă relaxare a fost estimată în T2 2024 pentru toate creditele acordate populației.

Construcțiile și tranzacțiile imobiliare – printre cele mai riscante sectoare, în ceea ce privește creditarea

Condițiile de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate firmelor s-au menținut în primul trimestru, pentru al treilea trimestru consecutiv.

Cel mai riscant sector a fost considerat de către bancheri, în primul trimestru, pentru al 12-lea trimestru consecutiv, cel energetic (53% dintre respondenți).

Acesta este urmat de construcții (46%, în creștere față de 43% în T4 2023) și de tranzacțiile imobiliare (32%, identic cu T4 2023).

Pentru două dintre celelalte sectoare, respectiv comerț și alte servicii, riscul de credit a rămas relativ constant față de trimestrul precedent.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus